Déryné ifjasszony – Vidnyánszky Attila rendezése a Déryné Programban

2020 szeptember 21. hétfő, 7:15

A Déryné Program társulata szeptember 18-án mutatta be a Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című népszínművéből készült előadást Vidnyánszky Attila rendezésében.

A Déryné Program közleménye:

A Déryné Programba indulása óta több, mint 400 befogadóhely regisztrált, jelenleg 288 vendégjátékra készülnek, 48 utaztatás pedig már megvalósult, amelyeket összesen közel 12 000 néző láthatott országszerte a programnak köszönhetően ingyenesen vagy jelképes jegyáron.

“Fantasztikus dolognak tartom, hogy ilyen nagy az igény a program és az általunk szervezett előadások iránt! Számos megindító visszajelzést kapunk, ami még inkább megerősít minket abban, hogy hiánypótló küldetés, amit végzünk. A munkánkkal a magyar színházművészet értékeinek széleskörű társadalmi megismertetése felett kívánunk őrködni, nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen nemes ügy élére állhatok” – mondta Kis Domonkos Márk a Déryné Program igazgatója.

A Déryné Program társulata, a nagy sikert aratott János vitéz után, Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című népszínművéből készült produkciójával tisztelgett a Program névadója előtt. A darabot Vidnyánszky Attila rendezésében mutatták be 2020. szeptember 18-án, a százhalombattai Barátság Kulturális Központban. A produkció fővárosi bemutatójára 2020. október 8-án a Nemzeti Színházban kerül sor.

Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony

„De mi a célja az örökös kóborlásnak? (…) Talán semmi. Olykor mégis azt hiszem, van valami titokzatos célja. Olykor úgy gondolom, mi egy láthatatlan kincset viszünk magunkkal, amelynek bizonyos időre el kell érkeznie valahova. Most mi visszük, – ha kidőlünk, vállára veszi más, – de egyszer csak elérkezik oda, ahol szükség van rá.”

A magyar nyelvű színjátszás kivívóiként tiszteljük a vándorszínészeket, ezeket az eltökélt alakokat, köztük az olyan nagy formátumú személyiségekkel, mint Déryné is volt. Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A színpadon megelevenedő milliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel kikövezett színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

SZEREPOSZTÁS
Gróf Szepessy Teodor JANKA BARNABÁS
A Grófné SZEMERÉDI BERNADETT
Aladárka, kis fiuk TURI CSONGOR/ DÁNYI BENCE
Thuretzky SZÉPLAKY GÉZA
Etelka, a felesége FABÓK MARIANN
Gabi, gyámfiuk HORVÁTH MÁRK
Déryné TARPAI VIKTÓRIA
Szentpétery Zsigmond DÁNIELFY GERGELY
Szentpétery Zsuzsika VAS JUDIT GIGI
Kilényi HAVASI PÉTER
Luby TURI BÁLINT
Lubyné LOSONCZI KATA
Gál DÁNYI KRISZTIÁN
Nimling IVASKOVICS VIKTOR
A fuvaros HABODÁSZ ISTVÁN
Jankó, huszár KÁRPÁTI BARNABÁS
Borcsa, szolgálóleány GULYÁS GABRIELLA/BÁCSI BERNADETT

Rendezőasszisztens: KERNÁCS PÉTER
Jelmeztervező: KISS ZSUZSANNA
Díszlettervező: CSÍKI CSABA
RENDEZŐ: VIDNYÁNSZKY ATTILA