A második teríték – Gyökössy Zsolt darabja a Veszprémi Petőfi Színházban

2020 szeptember 29. kedd, 10:38

A 2020/2021-es évad első játékszíni bemutatóját, A második teríték című színjátékot szeptember 26-án mutatták be a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A kétszereplős darab az író, Gyökössy Zsolt rendezésében került színpadra Varga Szilvia és Szeles József előadásában.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház ajánlója:

A színjáték egy európai nagyvárosban, egy házaspár szalonjában játszódik, ahova katonai kiküldetéséről tér haza a férj. Mindössze százharminc percet tud szánni feleségére, akivel a 25. házassági évfordulójukat ünneplik. Szerelem, bizalom és gyanakvás, feszültség és vita, háborúról, merényletekről, bombákról, és egy végső, végzetes fordulat…

„Azért írtam, mert a globális világ ezt szinte kikényszerítette belőlem… Egy házaspár féltékenységi konfliktusa, ám az abból kibomló különféle téma, korunk, és abban elsősorban Európa fő politikai kérdése adja a mai társadalom aktualitását: megmarad-e a mi Európánk éltető fénye, vagy itt az alkony…?” – mondta darab írója, rendezője, Gyökössy Zsolt.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A rendező azt is elmondta, a próbafolyamatok során a házaspárt alakító színészekkel együtt formálták a darabot, hogy a szöveget, jeleneteket, mozdulatokat igazán magukénak érezzék, és hiteles előadást tudjanak nyújtani a közönség számára. „A két színész kiváló alakítása, a nő és a férfi különböző nézete, a világról vallott elképzelése, a gondolataik vibrálása, a veszprémi közönséget is lélegzet visszafojtott izgalomban tartja majd, mert az előadásban érzi, hogy az elhangzott szavak, nem színpadról jönnek, hanem azok a saját, eddig ki nem mondott, vagy meg nem fogalmazott problémái” – tette hozzá.

A kiküldetésen lévő NATO tisztet Szeles József alakítja. “Szerelemféltés és bizalmatlanság, lelkiismeret furdalás vagy útvesztés. Vajon mi okoz ekkora ideológiai válságot, identitászavart, hogy választási kényszerbe kerüljünk család, szerelem, haza közt? Keressük a választ, de az összemosott, belső félelmekkel teli világban csak a kompromisszumra hajlandóság, az egymásra figyelés eredményezhet helyes döntést” – fogalmazta meg gondolatait a darabbal kapcsolatban.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A feleséget, Rita Adamet Varga Szilvia formálja meg, aki azt mondta, hogy bár a néző először azt hiheti, hogy házasságdrámát lát, valójában viszont két teljesen különböző világnézet ütközik egymásnak. „Színészként arra törekedtem, hogy hitelesen képviseljem szerepem álláspontját és életszerűvé tegyem azt a paradoxont, hogy lehet boldog házasságban élni ennyire különböző világnézettel” – tette hozzá.