Lipics Zsolt lesz a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója

2020 november 18. szerda, 8:05

A járvány miatt elmaradt Pécsett a közgyűlés, ahol döntöttek volna sok más mellett a színház igazgatói pályázatáról is. Az ismét bevezetett különleges jogrend miatt a polgármester dönt, Péterffy Attila Lipics Zsoltot nevezte ki. Rázga Miklós 2021. február 15-ig marad igazgató.

Pécsett volt előzetes online megbeszélés a képviselőkkel, ott pedig formálisan ugyan, de szavazás is történt a napirendekről. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a 26 szavazásra jogosult képviselőből 19 fő Lipics Zsolt kinevezésére szavazott, és a bírálóbizottság is őket ajánlotta, méghozzá meggyőző többséggel. Péterffy Attila a Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven páros által benyújtott pályázatot hozta ki győztesnek.

 Fotó: Hegyi Júlia Lily / POSZT

A polgármester döntéséről egy interjúban is beszélt, ami a pécsi önkormányzat cége által fenntartott Pécsma.hu-n jelent meg. Péterffy Attila beszélt arról is, mi történt volna, ha adott esetben az önkormányzat önhatalmúlag a bírálóbizottsági döntés ellenében határoz. Az EMMI-vel kötött közös működtetési megállapodás alapján ez a vállalt kötelezettség megszegését, a szerződés felmondását, azaz az állami támogatástól való elesést is jelenthette volna.

A politikus elmondta, az új vezetéssel szemben elvárás, hogy a pécsi újra bekerüljön az ország színházainak vérkeringésébe és nyitott teátrum legyen – az pedig nem fordulhat elő újra, hogy Pécs valamelyik kulturális intézményéből kitiltsanak egy Alföldi-darabot.

Forrás: Szabad Pécs, PécsMa