Online kezdődtek meg az Edmond próbái Debrecenben

2020 november 19. csütörtök, 4:30

Alexis Michalik darabját a Cyrano születésének története ihlette.

A Cyrano keletkezéstörténete, 76 helyszín, 40 szerep 12 színésszel és elképesztő ritmus. Címszavakban így jellemezhetnénk a Csokonai Színház készülő darabját, az Edmond-t, amelynek olvasópróbáját hétfőn, éppen Edmond napján tartották.

Keszég László, az előadás rendezője online platformra hívta össze a darabban szereplő színészeket, hogy elkezdjék a munkát. Az Edmond-t, amelyet Franciaország legnépszerűbb műve, a nemzeti kincsként számon tartott Cyrano születésének története ihletett, 2016-ban mutatták be a párizsi Palais-Royal Színházban a szerző, Alexis Michalik rendezésében.

A darab 2017-ben öt Molière-díjat nyert el, és pár év alatt több mint kilencszázszor játszották óriási sikerrel az anyaszínházban és vidéki turnékon. Itthon először a Csokonai Színházban láthatja majd a közönség.

Keszég László szerint a romantikus komédia és a bohózat között „billegő” színmű örökzöld történet a szerelemről és szerelemért hozott áldozatról, vagy ahogy Enyedi Éva dramaturg fogalmazott: mindenkit érintő kérdés a szerelem és a házasság közötti harmónia megteremtéséről, valamint az alkotás, az ihlet szent pillanatáról.

A Cyrano szerzője, Edmond Rostand titkait, zsenijét, insprációit kutató darab címszerepében Rózsa Lászlót láthatja majd a közönség, mellette színpadra lép majd Mészáros Ibolya, Kubik Anna, Bakota Árpád, Kiss Gergely Máté, Hajdu Imelda, Garay Nagy Tamás, Dánielfy Zsolt, Újhelyi Kinga, Vranyecz Artúr, Gelányi Bence és Edelényi Vivien.

A tervek szerint január 22-én tartja a Csokonai Színház a premiert.