Megkezdődtek a Finálé próbái Debrecenben

2020 december 11. péntek, 8:50

Az Imágó után ismét a Csokonai Színházban rendez Pass Andrea. A drámaíró új darabja, a Finálé iskolában megtörtént, ugyanakkor minden zárt közösséget érint(het)ő problémát feszeget.

A próbák a napokban kezdődtek az online térben, s ha a járványhelyzet engedi, január végi bemutatóra számítanak az alkotók. A rendező az olvasópróbán azt mondta, lélekben a távoli, akár tavaszi premierre is készülnek, de tapasztalata szerint olykor használhat is a kényszerű pihenő, mert amikor nyitnak a színházak kapui, egy érett produkció kerül a nézők elé.

Pass Andrea / Fotó: Dömölky Dániel

A történet pixelei, a legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása és tanítványa, a kilenc éves Pál Berci rejtélyes halála köré szerveződnek. A mozaikokat olykor különös, máskor középszerű közszereplők tologatják kedvük szerint, miközben könyörtelenül peregnek az idő TikTok másodpercei, megalkotva az örök jelen szédületét. A Sodrás utcai általános iskola titkát a szereplők netnárcizmusa, valamint ürüléke keni össze. A valóság, mint egy százlábú eliszkol az egó vakító fénye elől, repedésbe bújik, csak éjszaka merészkedik elő, hogy átsétáljon az alvó arcokon. Szereplőink álmaiban még felsejlik valami a múltból, egy Nirvana-dal, egy Rembrandt-festmény, amit reggel egy frissítés könnyedén kitöröl. Kollektív tudatkimerülésben ébrednek, önként jelentkezve a felejtés Fináléjába, hogy eljátszhassák a bukott angyalok műsorát.

A Finálé szerepeit Ráckevei Anna, Gelányi Imre, Herczeg Tamás, Mercs János, Réti Adrienn, Tolnai Hella, Wessely Zsófia és Vilmányi Benett játssza. A dramaturg, az író-rendező Pass Andrea állandó alkotótársa, Garai Judit. A díszletet és a jelmezeket Tihanyi Ildikó tervezte.