Ágacska – Online zenés mesejáték a Zenthe Ferenc Színházból

2020 december 25. péntek, 4:09

Online mutatja be legújabb zenés mesejátékát a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. Csukás István Ágacska című zenés mesejátékának premierjét 2020. december 26-án délelőttre időzítette a teátrum Kökényessy Ági rendezésében.

Hege Veronika, Kecskés Alexisz, Simon Kata, Móczár Bence, Bocskai Virág / Fotó: Zenthe Ferenc Színház

A Zenthe Ferenc Színház ajánlója:

Ez év elején vettünk végső búcsút Csukás Istvántól, az Ágacska írójától, ez az egyik oka, amiért az önmagát kereső kis faágról és állatbarátairól szóló mesére esett a salgótarjáni színház választása.

– Amióta tanítok, azt látom, hogy ebből a meséből rengeteget tanulhatnak a színészek. Szeretem ezt a történetet, minden rezdülését ismerem, s emiatt pontosan tudom azt is, mit szeretnék viszontlátni a színpadon – mondta el Kökényessy Ági, aki korábban maga is játszotta a darabból előbb a pösze egér, majd a folyton nevető béka, illetve a kancsal kacsa szerepét is.

Simon Kata, Kecskés Alexisz / Fotó: Zenthe Ferenc Színház

– Az állatkarakterek emberi tulajdonságokkal mesélik el a történetet, így sokszínűek lehetnek benne a színészek is. Az Ágacska egy nagyon jól megírt darab, ha Csukás István még köztünk lehetne, akkor is ezt a darabot választanám. Kiváló dalocskák is színesítik, amiket gyönyörűen hangszerelt Darvas Ferenc, s úgy látom, hogy az öt színész, Simon Kata, Hege Veronika, Bocskai Virág, Móczár Bence és Kecskés Alexisz is kedvelik a munkát.

S hogy hogyan reagálja le a szakma, hogy meséket is rendez? Nos, elmondása szerint egy gyermekdarab talán még nagyobb odafigyelést és pontosságot igényel, mert a fiatal közönséget nem lehet becsapni, csak minőségi munkával lehet lekötni. Márpedig érdemes idejekorán megszerettetni a színházat velük, hiszen a jövő közönségének építésén dolgoznak.

Az Ágacska története egy fáról lehullott kis ágról szól, aki elkezdi keresni, ki is ő valójában? Felfedező útja során barátságot köt a kancsal kacsával, a folyton nevető békával és a pösze egérkével, s együtt keresik a válaszokat és megoldásokat – persze ki-ki a saját problémájára.

Simon Kata, Móczár Bence, Kecskés Alexisz, Bocskai Virág, Hege Veronika / Fotó: Zenthe Ferenc Színház

Talán ez a legfőbb mondanivalója ennek a mesének: önmagunk és mások szeretete, s hogy ne féljünk a hibáinktól, a hátrányainktól, mert mindenre van valamilyen megoldás, ha szembe merünk vele nézni. Szereplőink is a megoldást keresik, a problémát átfordítják feladattá, még ha közben persze bennük is van a félelem. Ettől van mondanivalója a gyermeknek, a szülőnek és akár a nagyszülőnek is – mondta Kökényessy Ági. – Remélem, a december 26-i online premieren is szívükbe zárják a történetet, s bízom benne, hogy hamarosan testközelből is megismerhetik a darabot a gyermekek, hiszen a minimális díszlet lehetővé teszi, hogy a művelődési házak mellett akár óvodákban, iskolákban, vagy szabad téren is játszható legyen – zárta szavait a Zenthe Ferenc Színház művésze.

Csukás István Ágacska című előadásának online premierje 2020. december 26-án, szombaton 10.00 órától lesz, a megtekintéshez szükséges linket a színház honlapján és facebook-oldalán is megtalálják majd a legkisebbek és szüleik.