Jubileumi előadássorozatot rendez a 20 esztendős Szegedi Pinceszínház

2021 január 31. vasárnap, 6:53

Születésnapi videóval köszöntötte a Magyar Kultúra Napját a Szegedi Pinceszínház. A teátrum a neves alkalommal egybekötve ünnepelte meg fennállásának 20. évét egy mozgóképes igazgatói köszöntő formájában.

(A videó itt tekinthető meg.)

Kancsár Orsolya szerint a pandémiás helyzet ellenére is izgalmas évnek néz elébe a színház, amely a leállás előidézte holtidőt a készülő előadások csiszolására, arculatfrissítésre, innovatív utak keresésére fordítja. Az újranyitásra a vásári bábjátékot és az élőszereplős kortárs színpadi technikákat ötvöző fergeteges párelőadással, a Vitéz Lászlóval és Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiakkal készülnek Tapasztó Ernő rendezésében, s tovább folytatódik a kreatív együttműködés az Aradi Kamaraszínház társulatával. A Pinceszínház emellett két további produkció próbáit tervezi az évad hátralevő részére, és az igazgatónő elárulta, mind a két előadás folytatja majd a klasszikusok újrafogalmazásának megkezdett irányát.

Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak / Fotó: Menyhárt Luca

A Magyar Kultúra Napján a színház arról is lerántotta a leplet, milyen meglepetések várják a nézőket a kerek évforduló évében: az idei és jövő évadra tervezett saját bemutatók mellett különleges előadássorozat költözik 2021-ben a szegedi színházba. A Déryné Programmal együttműködésben a Kárpát-medence csaknem minden szegletéből érkeznek majd izgalmas produkciók, melyeket ingyenesen vagy kiemelt kedvezménnyel láthatnak az érdeklődők. A jubileumi programsorozat keretében valódi műfajkavalkáddal, izgalmas színházi csemegékkel kedveskedik majd nézőinek a Pinceszínház prózától az operáig, irodalmunk közismert remekeitől kísérletező hangvételű újdonságokig.

A meghívott előadások között Szegedre érkezik 2021-ben Földes László Hobo A föltámadás szomorúsága és a Tudod, hogy nincs bocsánat című előadóestekkel, a CSAVAR Színház két zenés-interaktív játéka, A helység kalapácsa és A nagyidai cigányok, Donizetti Ritája a DramaticArt előadásában, Olt Tamás Szájon lőtt tigris című Rejtő-estje. Látható lesz továbbá a Forrás Színház Mindörökké Júlia című kamaradrámája Szendrey Júlia életéről, Joós Tamás énekmondó Cseh Tamás-emlékestje „Átlátszó víz legyen” címmel, az Új Alkotóműhely Egyesület Senki se mer egyedül élni című produkciója; valamint a Zanotta Art Egyesület szívbe markoló előadása, A Sátán fattya, Móricztól A zördög az Aradi Kamaraszínházból, és nem utolsó sorban a János vitéz a Déryné Társulat előadásában.