Online drámapedagógiai programot indított a Káva és a Jászai Mari Színház

2021 március 23. kedd, 6:36

Együttműködésben a tatabányai Jászai Mari Színház és a Káva Kulturális Műhely.

A Jászai Mari Színház beszámolója:

A Káva az ország szakmailag legelismertebb drámapedagógiai műhelye: 25 éves működés, több ezer előadás, tapasztalt drámapedagógusok, fiatal önkéntesek rejtőznek a név mögött. Működésük hihetetlenül intenzív, egyforma szakmai lelkesedéssel és odafigyeléssel valósítanak meg több országra kiterjedő nemzetközi projekteket, tartanak speciális programot javítóintézetben vagy színházi tábort az alig száz fős roma faluban. Folyamatosan megújuló repertoárjuk óvodástól középiskolás korig tartalmaz résztvevő színházi előadásokat (ARS), drámaórákat.

A Káva 2012 óta többször megfordult vendégként a Jászai Mari Színházban, a két intézmény több színházi nevelési projektet valósított már meg együtt – hagyományos módon, “élőben”. Ezúttal a Káva Kulturális Műhely online előadásait szeretnénk bemutatni, célunk, hogy minél több tatabányai iskolás megismerhesse a résztvevő színház élményét.

Az online foglalkozás nem csupán az élő előadás felvétele hanem egy külön erre a technikai helyzetre megszerkesztett, szakmailag teljes értékű színházi játék. Ugyanakkor ez a részvételi forma egyszerűbb, olcsóbb és könnyebben kivitelezhető az osztályok számára. Az online drámaóra egészen egyszerűen megvalósulhat az osztályteremben is, amennyiben rendelkezésre áll egy laptop, megbízható Wi-Fi kapcsolat, egy projektor és egy külső mikrofon.

Az óvodástól egészen a középiskolás korig kínálunk drámaórákat és résztvevő színházi előadásokat, melyeknek középpontjában minden esetben egy-egy erkölcsi / társadalmi probléma áll. A foglalkozások során a néző véleménye kerül a legfontosabb helyre – nem az üzenet átadása, hanem a dilemma középpontba helyezése a cél. Itt nincs jó vagy rossz válasz – fórum teremtődik, ahol egyeztetni lehet a véleményeket, ütköztetni a gondolatokat annak érdekében, hogy párbeszéd alakuljon ki a résztvevők között.

Az előadások résztvevői tudatosabbak és magabiztosabbak lesznek, jobban értik önmagukat és a körbevevő világot, érzékenyebbek lesznek a társadalmi problémákra, fejlődik az érzelmi intelligenciájuk, összetartóbb és felszabadultabb közösség tagjai lesznek.

Az előadásokról bővebb tájékoztatást a jakab.eszter@jaszaiszinhaz.hu címen illetve a 06 20 400 4644 telefonon kérhetnek.