Tévéjáték készül a Peer Gynt-ből a Soproni Petőfi Színházban

2021 április 12. hétfő, 7:04

A kilenc kamerával készülő film rendezője Pataki András.

A leghűségesebb város teátrumának és a Csavar Színháznak az előadása nagy utat járt be a 2019-es őszi bemutató óta. Játszották Dunaszerdahelyen, Komáromban. Részt vett a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválján. Mindemellett meghívásokat kapott Pozsonyba, a Szlovák Nemzeti Színházba és bérletes előadásként a Felvidékre, a Jókai Színházba. A járványhelyzettől függően tűzik műsorra majd ezeken a helyeken.

A Henrik Ibsen műve alapján készült Peer Gynt című drámai költemény a Soproni Petőfi Színház és a csallóközi Csavar Színház közös produkciója. A darab premierjét 2019 novemberében tartották.

A most készülő tévéjáték felvételvezetője K. Kovács Ákos, aki fiatal filmes csapatával rögzíti a drámai költeményt Sopronban. Élőben zajló vágással, negyven csatornás hangfelvétellel, UHD 4K-s technikával dolgoznak. Így készül az utómunka is. Négy közeli, egy szuperközeli, kettő totál és két hátsó tartalék kamerával veszik fel a darabot, amely előadásszerűen kerül a színpadra. A filmes csapat már nézett és rögzített próbát, s ez alapján készülnek majd a szerdai felvételre, amely az MTVA-val történő együttműködésben remélhetőleg rövidesen látható a nagyközönség számára.

A Peer Gynt címszereplője Gál Tamás, Aaseként Horváth Zsuzsa látható. A Gomböntőt Eperjes Károly játssza. Dovre apóként Kovács Frigyes lép színpadra, Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap Boráros Imre.

A többi szerepben sok figurát életre keltve Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás és Marosszéki Tamás látható. A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos: Gara Lídia, Szalai Dóra, Alekszej Batrakov. A zene Varga Gábor nevéhez fűződik. A zenésztársak, Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütőhangszereken játszanak az előadásban. A díszlet-és jelmeztervező Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter. A dramaturg Katona Imre, a rendező Pataki András.

Fotók: Soproni Petőfi Színház