A szabadság évadát hirdette meg a Soproni Petőfi Színház

2021 május 10. hétfő, 4:26

A szabadság évadaként hirdette meg a 2021/2022-es ősszel kezdődő szezonját a Soproni Petőfi Színház. A műsorterv folytatása az idei hűség évadának. Üzenetében, gondolatiságában, tematikájában követi az 1921. december 14-i helyi népszavazás 100. évfordulója előtti tisztelgést.

A Soproni Petőfi Színház ajánlója:

A szabadság évada szeptemberben kezdődik Németh László Széchenyi című történelmi drámájával, ezt Csiszár Imre Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész állítja színpadra. A díszelődást a legnagyobb magyar születésének 230. évfordulója alkalmából 21-én este tartják.

Az évad következő felnőtt bérletes előadása Tamási Áron Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátéka lesz a Zentai Magyar Kamaraszínházzal koprodukcióban, amelyhez a zenét a Kossuth-díjas Szarka Gyula szerezte. A rendező a Jászai-díjas Pataki András.

Szintén ő állítja színpadra a Sík Sándor művéből készült tragédiát, az István királyt, amely a zentai, a komáromi színházakkal, valamint a Forrás Színházzal készül közösen. A kisszínpadon pedig Sławomir Mrożek Emigránsok című színjátékát kínálják, amely a csallóközi Csavar Színházzal együttműködésben jön létre.

A soproni népszavazás 100. évfordulója alkalmából Somogyváry Gyula És mégis élünk című regényéből Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a Sopron Balett vezetője készít táncművet Szarka Gyula zenéjére. Az évadot jövő tavasszal Ábrahám Pál – Alfred Grünwald – Fritz Löhner-Beda Bál a Savoyban című revüoperettje zárja Béres László rendezésében.

Középiskolás bérletben játsszák a Széchenyit, az Ördögölő Józsiást, az István királyt, az És mégis élünk című táncművet, valamint a Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter szerzőhármastól A padlás című félig mese, félig musicalt. Választható fórumszínházi előadásként kínálják ennek a korosztálynak az Emigránsokat, a Kövek című tanjátékot és a Silentio transeo címet viselő pódiumestet. Ez utóbbi produkció az Esztergomi Várszínházzal, a Szolnoki Szigligeti Színházzal és a Forrás Színházzal közösen jön létre.

A felsősök megnézhetik A padlást, az Ördögölő Józsiást, az És mégis élünk című táncművet, és az iskolák lehetőséget kapnak arra, hogy diákjaik színházi nevelési előadáson is részt vehessenek, mégpedig a Kövek című tanjátékon.

Az alsós bérleteseknek A rézerdő lakói zenés mesejátékot kínálják Méhes Csaba és a Brass in the Five kvintett előadásában. Játsszák nekik a Szabó Magda művéből készült Tündér Lala című mesét Mess Attila rendezésében (ez a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Forrás Színház koprodukciója), valamint az Árgyilus és Tündér Ilona című mesetáncjátékot Alekszej Batrakov koreográfiájával és rendezésében a Sopron Balett produkciójaként.

Az óvodás bérletesek szintén megnézhetik A rézerdő lakóit, az Árgyilus és Tündér Ilona című mestetáncjátékot, és nekik érkezik a Kelekótya haramiák című zenés bábjáték a Ziránó Színháztól.