Premierekkel, közönségkedvencekkel tér vissza a miskolci színház

2021 május 30. vasárnap, 4:06

A Miskolci Nemzeti Színház május 29-én újra megnyitotta kapuit a közönség előtt! Rögtön egy premierrel készült a teátrum, a Déjà vu című előadás volt látható Szabó Máté rendezésében. Régi kedvencek és elmaradt bemutatók is várják a nézőket Miskolcon.

Május 29-én felgördült a függöny a Nagyszínházban, ahol Szabó Máté rendezésében láthatják a nézők a Déjà vu című előadást. A produkció Ettore Scola A bál című nagysikerű filmjének ötletét felhasználva arra tesz kísérletet, hogy néhány tipikus karakter és a korra jellemző zenék és táncok segítségével felidézze az utóbbi százhúsz év magyar történelmének szomorú vagy felemelő epizódjait. A cselekmény egy elképzelt közösségi hely (talán egy kávézó) folyamatosan változó életét követi, a vendégekét éppúgy, mint az épületét, mely a történelem sodrában maga is átalakul, lepusztul és megújul.

Déjà vu próba / Fotó: Gálos Mihály Samu

Június 18-án az évad közepén elmaradt Producerek című musical bemutatójára kerül sor, melyet Béres Attila rendezett. „Egy valaha szebb napokat látott producer és egy ravasz könyvelő, a világ legrosszabb színdarabjából akarnak nagy pénzt csinálni…” A sokoldalú Mel Brooks 1967-es Oscar-díjat nyert forgatókönyvéhez zenét is szerezve írt musicalt 2001-ben Thomas Meehan közreműködésével. A Broadway világát szarkasztikus humorral és öniróniával ábrázoló darab bemutatásának évében minden idők legtöbb Tony-díját kapta: tizenkettőt a lehetséges tizenötből, és azóta is fergeteges sikerrel játsszák a világ zenés színpadain.

Június 26-án a Hazatérés premierjére készül a színház, melyet Ascher Tamás értelmezésében ismerhetnek meg a miskolci nézők, és melyet szintén az évad során korábban mutatott volna be a teátrum. Harold Pinter 1964-ben íródott drámájának története szerint az Amerikában élő filozófiaprofesszor, Teddy és felesége Ruth hosszú évek után váratlanul hazalátogatnak a férfi munkásosztálybeli családjához Észak-Londonba, a régi családi házba, ahol apja, nagybátyja és két fivére laknak együtt. Mire megérkeznek, már teljes lángon lobog a családi sportpokol; durva bántások és szentimentális elérzékenyülések váltogatják egymást szeszélyesen az összezárt férfiak között. A csaknem elveszettnek hitt fiú és az izgalmas idegen nő hazatérése még tovább forralja az indulatokat, és veszedelmes viszonyok kezdenek kialakulni…

Ezen kívül visszatér a 2019-2020-as évad nagy kedvence, a Feketeszárú cseresznye, melyet Szőcs Artur állított színpadra, valamint a rendező másik nagysikerű előadása, a Bál a Savoyban operett is újból látható. A Miskolci Nemzeti Színház részletes műsorát itt találják.