A Kakukkfészekkel indult az évad a Békéscsabai Jókai Színházban

2021 szeptember 12. vasárnap, 9:57

A Száll a kakukk fészkére című regény színpadi változata alapján készült Kakukkfészek bemutatójával vette kezdetét pénteken a 2021/2022-es évad a Békéscsabai Jókai Színházban.

A háromfelvonásos drámát Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának rendezésében állították színpadra. A színház honlapjának beszámolója szerint a szövegkönyv azon az őspéldányon alapszik, amelyet Bujtor István vitt színre a nyolcvanas években, a darab az alkotók szándéka szerint főhajtás a színész emléke előtt.

Fotó: A-Team/Nyári A.

A békéscsabai Kakukkfészek a rendezői elképzelés szerint egy régi kulturális épület, egy funkcióját vesztett kolostor falain belül kap helyet. Pataki András korábban az M1-nek úgy nyilatkozott: a darab olyan ma is aktuális kérdéseket feszeget, hogy tud-e még az elidegenedett, közösségről levált és magáról is alig tudó ember csoportban gondolkozni, hogy milyen hatalmas energia rejlik az összefogásban, és hogy milyen lehetőségeket szalasztunk el, ha elmarad a közösségi összefogás.

McMurphy szerepében Csomós Lajos, Bromden indiánfőnökében Katkó Ferenc látható, Ratched főnővért Kovács Edit alakítja. Ken Kesey regénye, a Száll a kakukk fészkére 1962-ben jelent meg; már a következő évben megszületett a színpadi változat; az ismert, öt Oscar-díjat nyert film pedig Miloą Forman rendezésében 1975-ben debütált.

A darabot valójában még az előző évadra tervezte Seregi Zoltán igazgató, a koronavírus-járvány miatt került át a bemutató az új évad elejére. A színházigazgató korábban elmondta, ha a járvány nem szól ismét közbe, novemberben indulhat ténylegesen az új évad, amelyben a zene és a felhőtlen szórakozás kapja a főszerepet.

Tizenkét bemutatót terveznek, a felnőtteket négy nagyszínpadi, két kamaratermi és két stúdiószínházi bemutatóval; a gyerekeket pedig négy előadással várják. A felnőtteket a nagyszínpadon a Made in Hungáriával, Tamási Áron Énekes madár című szerelmes játékával; a Zorba, a görög című musicallel és az eredetileg az előző évadra tervezett Drakula horrorrockoperával várják. A kamaraszínházban Szabó Magda Az ajtó című, önéletrajzi elemekre támaszkodó regényét viszik színre, Neil Simon Furcsa pár című vígjátékának pedig a női változatát kínálják.

(MTI)