Indul a hosszúlépés.járunk? és a Csokonai Színház közös sétaszínháza

2021 szeptember 13. hétfő, 8:13

Térey János utolsó, befejezetlen regényének feldolgozásából megszületett a hosszúlépés.járunk? első debreceni programja. A Pelsőczy Réka rendezte sétaszínház Térey János debreceni életének helyszíneit járja be. Az írót a debreceni Csokonai Színház színészei, Bakota Árpád, Kránicz Richárd és Mercs János jelenítik meg.

„Az a kérdés, hajlandó vagy-e lemenni az őseidért a kútba, vagy sem, és kibírod-e, amit felhozol.”

2020-ban jelent meg Térey János utolsó, befejezetlenségében is magával ragadó műve, a Boldogh-ház, Kétmalom utca – egy cívis vallomásai, amely drámai sorsokkal tűzdelt családtörténet és szubjektív várostörténet egyben. „Debrecen épületeinek jelentős hányada nem arról nevezetes, hogy létezik, hanem hogy valami másnak a helyén áll” − írta utolsó regényében Térey János, de a könyv helyszínei még állnak Debrecenben, így átélhetővé teszik az elmúlt évek egyik legizgalmasabb regényét.

Fotó: Csokonai Színház

A hosszúlépés.járunk? és a debreceni Csokonai Színház közös sétaszínházán a kulisszák az eredeti helyszínek, a sétavezetők pedig az írót megszemélyesítő színészek, akik megjelenítik a fiatal, a felnőtt és az idősebb, életével, szülővárosával és a családi örökségével számot vető Térey személyét.

A hosszúlépés.járunk? 2013 óta működő családi vállalkozásként mára piacvezetővé vált a városi sétaszervező cégek piacán. A népszerű budapesti, keszthelyi és tihanyi séták mellett Debrecen az első vidéki nagyváros, ahol hosszúlépés.járunk? program indul.

A hosszúlépés.járunk? és a Csokonai Színház szeptemberben két sétát hirdetett meg: az első szeptember 14-én (kedden) a Térey Könyvünnep nyitónapján 15 óra 30 perctől indul a Kút utca és az Árpád tér sarkától, a második szeptember 18-án (szombaton) szintén 15:30-tól. Jegyek a hosszulepes.org oldalon vásárolhatók 4290 Ft-ért.

További információ: https://hosszulepes.org/hu/seta/terey-janos-boldogh-haz-ketmalom-utca