Hazátlanok – Felolvasószínházi előadás Nyíregyházán

2021 október 18. hétfő, 9:51

A Hazátlanok c. felolvasószínházi előadást mutatják be 2021. október 20-án, szerdán 19 órától a SZINDBÁD Színháztörténeti Rendezvénytér Rendezvénytermében (Nyíregyháza, Színház utca 2.).

Az alkotók ajánlója:

A produkció Kováts Judit azonos című, 2020-ban Artisjus Irodalmi Díjat nyert regénye alapján készült, s közelmúltunk történelmének több fehér foltját, közösségi sorstragédiáit mutatja be szerelmi történetbe ágyazva. Annak a több mint 12 millió németnek állít emléket, akiket a 2. világháború befejezését követően Közép-Kelet-Európa országaiból szülőföldjéről elűztek, volt zsidó koncentrációs lágerekben, szögesdrót mögött őriztek, rabszolgaként adtak-vettek, megvertek, megaláztak, megkínoztak, meggyilkoltak, csak azért, mert németnek születtek.

A Hazátlanok szereplői fiktív személyek, azonban minden, ami velük történik, a valóságban is megtörtént. A sok tragédia és trauma ellenére azonban, amit elszenvednek, a regény és produkció optimista kicsengésű, hiszen Lilli Hartmann és sorstársai végül mégiscsak hazára találnak.

A felolvasószínházi produkció főszereplői az Író (Kováts Judit) és a regény főszereplője, Lilli Hartmann (Dézsi Darinka) ők vezetnek végig a történeten a Narrátor (Kováts Dénes) közreműködésével. Az előadás zenei betétei és effektjei fokozzák a szöveg hatását, melyre ráerősítenek a kivetített a korabeli fotódokumentumok is.

Az előadást követően az alkotók háttérbeszélgetésre invitálják a közönséget, ahol többek között az alábbi témákról lesz szó:
Hogyan lesz egy regényből felolvasószínházi produkció?
A szöveg támaszai: a képi és zenei anyag.
A traumákkal terhelt múlt feldolgozhatósága.
A mese szerepe a befogadásban és feldolgozásban.

Az alkotók:
Lilli Hartmann – Dézsi Darinka, a Móricz Zsigmond Színház művésze
Kováts Judit író – Kováts Judit
narrátor – Kováts Dénes
zene, hang- és képkulisszák – Karap Zoltán, Sas Szilárd, Molnár Máté
dramaturg: Kováts Judit
rendező – Karádi Zsolt

A szerzőről:
Kováts Judit Artisjus Irodalmi és megyei Prima-díjas nyíregyházi író, eddig három regénye jelent meg a Magvető Kiadónál: Megtagadva (2012), Elszakítva (2015) és Hazátlanok (2019). Utóbbi – Heimatlos címmel – 2020-ban német nyelven is megjelent Zádor Éva fordításában. Kováts Judit eredeti foglalkozása történész-levéltáros. Számos tudományos munkája – kötete, tanulmánya, szakcikke – jelent meg a 19. századról, azon belül is a reformkorról. Levéltárosi pályája befejeztével a tudományos publikációkat felváltották az elbeszélések, novellák, tárcák, amelyeket különféle magyarországi irodalmi folyóiratokban és portálokon jelentek meg.

Már levéltárosként is érdekelte az oral history, szépíróként pedig szenvedélyes művelője lett. Hosszú éveken keresztül készített életút-interjúkat nagyon idős emberekkel, akik még élő szemtanúként számoltak be a háborúról, a kommunista diktatúráról, kitelepítésekről, kényszermunkatáborokról, a kisebbségek jogfosztásáról és üldözéséről. Nem véletlen tehát, hogy regényeiben sorra-rendre a 20. század kevéssé ismert, nagy történelmi traumáit dolgozza fel.

Kováts Judit vallja, hogy fontos feladatunk szembenézni a múltunkkal, és elfogadni a maga kettősségével; azzal, hogy a hőstettek, a bátor helytállás mellett ott vannak benne a bűnök, a gyávaság és árulás is. Regényeinek szereplői nem hősök és nem mártírok, hétköznapi kisemberek, akik akarva-akaratlanul a történelem sodrába kerülnek, részeseivé válnak. S a nagy kérdés, mely kimondva-kimondatlanul mindhárom regényében jelen van: egy sarkában kifordult világban van-e az embernek választása, van-e, lehet-e bármilyen csekély befolyása a sorsára, vagy a véletlen, az isteni gondviselés, netalán annak hiánya dönti el, hogy kiből lesz áldozat, és ki az, aki megmenekül.

Jegyek a Móricz Zsigmond Színház megszokott értékesítő helyein kaphatók elővételben is, a diákok és nyugdíjasok kedvezményes áron tekinthetik meg az előadást. (Diák, nyugdíjas 600 forint, amúgy 1200 forint.)