EKF 2023 – Börtönszínházi bemutató és erdei színház is szerepel a programban

2021 október 26. kedd, 6:36

Börtönszínházi bemutató és erdei előadás is szerepel a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 színházi programsorozatában. Hagyományokra építkező, mégis újszerű színházi előadásokat terveznek – közölte keddi, veszprémi sajtótájékoztatóján a programsorozat kulturális projektmenedzsere.

Varga Richárd elmondta, hogy a programban új helyszíneken, rendhagyó előadásokat láthat majd a közönség. Lesz börtönszínházi előadás a fogvatartottak közreműködésével, erdei színházi bemutató és a tervek között szerepel a veszprémi piacon látható előadás is.

Madách Imre Az ember tragédiája című drámáját mutatják be a veszprémi börtön színjátszóinak közreműködésével 2023 szeptemberében. Az erdei színházi előadást a budapesti Amargant Színház előadásában láthatja a közönség, a Sárkány című darabot 2023 júliusában mutatják be – mondta.

Fotó: Bozsik Yvette Társulat / Veszprém-Balaton 2023

A tervek között szerepel egy színitanoda elindítása is, melyet Komáromi Sándor, a Pannon Egyetem dráma- és színházismeret szakának mesteroktatója koordinál. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy szombaton elindult az Európa Kulturális Fővárosa Programhoz kapcsolódó, színházi háttérszakmákat oktató képzés a Veszprémi Petőfi Színházban. A teátrum által négy esztendeje elindított Lélektől-lélekig fesztivált is bevonták a programba, ahová vendégprodukciók érkeznek az ország több színházából – közölte Varga Richárd.

A Pannon Várszínház bemutatja majd Peter Shaffer Equus, valamint az Amadeus című darabját, Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című művét, Shakespeare Hamletjét és Daniel Keyes Virágot Algernonnak című darabját, valamint láthatja a közönség Géczi János-Likó Marcel A bunkerrajzoló című művét – tette hozzá. Mint mondta, a színházi koncepció kiemelten kezeli a 2023-as Petőfi-bicentenáriumot.

A Pannon Várszínház 2021-ben Petőfi Karaffa-drámatöredékét feldolgozó drámapályázatot hirdetett. A nyertes művet 2023-ban mutatja majd be a társulat. Mint fogalmazott, fontos cél a fiatalok bevonása a programba, a helyi alkotók népszerűsítése, valamint az, hogy a 2023-ban bemutatandó produkciókat a következő években is láthassa a közönség.

(MTI)