Az élő halott – Új koprodukció a Szeged-Arad “színháztengelyen”

2021 október 31. vasárnap, 6:24

Ismét bemutatóra készül a Szegedi Pinceszínház az Aradi Kamaraszínházzal együttműködésben. Lev Nyikolajevics Tolsztoj Az élő halott című műve november 4-én debütál a dél-alföldi teátrumban.

A Szegedi Pinceszínház ajánlója:

Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak nemzetközi sikerei után Tapasztó Ernő rendezése újabb koprodukció az Aradi Kamaraszínházzal, a Szeged-Arad Színháztengely határon átívelő művészeti társulás legújabb izgalmas vállalkozása. Az aradi művészeti vezető a rá jellemző sajátos látásmóddal fogalmazza meg a legtöbbek által nagyepikusként ismert Tolsztoj e ritkán feldolgozott, de ikonikus történetét a korhely Fegya Protaszov házasságának válságáról, és annak nem mindennapi megoldásáról, mely a vágyak és a konvenciók kereszttüzében sínylődő szereplők között megszületik. Gondos tervezés és hosszas előkészületek alapozták meg, hogy végre láthassa a lebilincselő drámát a szegedi közönség.

Próbafotó: balról jobbra Balog József, Sebők Maja, Gulyás Hermann Sándor és Kancsár Orsolya

A díjnyertes, de anyaszínházában csak nemrég bemutatott Karnyóné-előadás kedvelői kellemes meglepetésként tapasztalhatják majd, hogy az új koprodukcióban is visszaköszönnek a bábjáték és az élő zene hangulati elemei, noha a korábbiaktól merőben eltérő módon.

Az egyedi hangvételű a Tolsztoj-adaptáció az orosz, és rajta keresztül a mi, kelet-közép európai vidékünk népének lelkét tárja fel egy fergeteges este keretében, melynek középpontjában a szenvedély áll: ha kitör, ha elfojtják, ha kihuny, ha új utat tör magának…

Játsszák a Szegedi Pinceszínház társulatának kiváló tagjai és vendégművészei:
Fjodor (Fegya) Protaszov – Jászberényi Gábor
Lizaveta Andrejevna Protaszova, a felesége – Kancsár Orsolya
Anna Pavlovna, Liza anyja – Balog József
Szása, Liza testvére – Sebők Maja
Viktor Karenyin, régi barátjuk – Gulyás Hermann Sándor
Darja Andrejevna, Viktor anyja – Büky Bea
Artyemjev, intrikus és kocsmatulajdonos – Nagyhegyesi Zoltán
Mása, cigánylány – Kálmán Zsófia
Vizsgálóbíró – Varga Bálint

Előadásukban egyfajta pokoli lakodalomként elevenedik meg a dráma, melyet novemberben két estén át, negyedikén és ötödikén láthatnak majd az érdeklődők a Szegedi Pinceszínházban.