A nagymama – Vári Éva főszerepben a Pécsi Nemzeti Színházban

2021 december 02. csütörtök, 6:47

Csiky Gergely vígjátéka, A nagymama igazi sztár címszereplőért kiáltó darab. Pécsett pedig ki más lehetne a főszereplő, mint a városhoz ezer szállal kötődő Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő, Érdemes- és Kiváló művész, a Pécsi Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja, Pécs díszpolgára, Vári Éva?

Csiky örökké aktuális témájú vígjátéka négy szerelmi szálat bonyolít, fordulatos, színes karakterek felvonultatásával. A szövevényes vígjátéki történet végén természetesen helyreáll a rend: a szerelmesek előtt nincs már több akadály, és annyi sok reményekkel és csalódásokkal teli év után még a Nagymama szerelmi sebe is lassan begyógyulni látszik. A generációs családi problémák, a múlt titkai, a kusza szerelmi szálak csak egy igazi bölcs, szeretetre méltó, jóságos Nagymama közbenjárásával kerülhetnek nyugvópontra a pécsi előadásban is.

Fotó: Pesti András

Nagy Viktor rendező az előadásról:

Csiky Gergely méltán népszerű vígjátéka a magyar drámairodalom egyik legszerethetőbb mesterműve, igazi jutalomjáték és nem csak a címszereplőnek, hanem az összes vele együtt játszó színésznek. Olyan darab, amelyet egy színház általában csak jókedvében vesz elő. Akkor, amikor valamilyen különleges szereppel meg akarja jutalmazni valamely nagyra becsült, népszerű és rangos színésznőjét és – mintegy mellesleg – egyúttal saját közönségét is.

A színésznők nem véletlenül szeretik a Nagymama szerepét. Benne van az egész élet. A maga kiszámíthatatlan bonyolultságával, esendőségével, gyarlóságával és azzal az életigenlő, szeretetteljes bölcsességgel, amelyet sajnálatos módon kizárólag akkor, és csakis akkor sajátíthat el az ember, ha már sok mindent megélt.

Mondhatnánk azt is, hogy a darab a szeretet – valójában az igazi, valódi, önzetlen szeretet – hiányáról szól. És ebben a rohanó, türelmetlen, szerelemre éhes fiatalokkal telezsúfolt, kaotikus világban a Nagymama, aki az összes szereplő közül talán a legtöbbet szenvedett az igazi, megélt szeretet hiányától, most bölcs módon összerendezi az összekuszálódott szerelmi szálakat és egyúttal lezárja saját életének első, talán legfájóbb konfliktusát: kibékül fiatalkori nagy szerelmével. Mindezt talán egy új kezdet reményében teszi? Ki tudja.

A mesterien bonyolított, fordulatos, színes karaktereket felvonultató cselekmény egyszerre négy szerelmi szálon fut és a szövevényes vígjátéki történet vége természetesen az, hogy helyreáll a rend: a szerelmesek előtt nincs már több akadály és annyi sok reményekkel és csalódásokkal teli év után még a Nagymama szerelmi sebe is lassan begyógyulni látszik.

És itt, ebben a pillanatban találkozik a Nagymama által is megélt, hosszú idők tapasztalata, bölcsessége és a pillanat bűvöletében élő fiatalság ereje: az élet, akárhogyan is, de élni akar, ez a törvény. Bolond az, aki ezt nem látja. Minden esetre nem árt, ha van egy szeretetre méltó, megértő, jóságos, sokat tapasztalt, bölcs Nagymama.

Az előadás színlapja itt található.