Utánképzés ittas vezetőknek – Háy János darabja a Pécsi Nemzeti Színházban

2021 december 06. hétfő, 7:39

November 27-én mutatta be a Kamaraszínházban Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek című tragikomédiáját a Pécsi Nemzeti Színház.

Fotó: Kis Kata Linda

Ajánló:

Ittas vezetés, jogosítvány bevonás, és a visszatérés lehetősége a jó útra. Ez az alapszituáció Háy János sok-sok szatirikus humort ígérő darabjában, ahol kilenc, a társadalom legkülönbözőbb rétegéből jött szereplő egy tanfolyamon való sikeres részvétel után tudja „visszaváltani” bevont vezetői engedélyét.

Háy János kiváló érzékkel tart tükröt a bennünket körülvevő világ tipikus figuráinak kiválasztásával, hiszen ők a mindennapi életünk részei, a szomszéd, a szomszéd szomszédja, vagy esetleg mi, magunk. A színes karakterek történeteiből, konfliktusaiból az előadás során izgalmas és egymáshoz nagyon is hasonló sorsok, élettörténetek, személyes tragédiák bontakoznak ki. Az előadás mélyen elgondolkoztat, miközben jól megnevettet a vitriolos humorral átszőtt jelenetek sora.

A Pécsi Nemzeti Színház két Örökös Tagja, Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva feladata a pszichológusok szerepében, hogy a három napos tanfolyamon rávegyék klienseiket, hogy azok megfogadják, többé nem isznak, és nem ülnek ittasan volán mögé. Van-e ennél könnyebb/nehezebb ígéret?

Fotó: Kis Kata Linda

Soós Péter rendező az előadásról:

Nem az a gáz, ha piásan vezetsz, hanem ha megfog a rendőr. Mert akkor ugrik a jogsi – vélik Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek című színdarabjának szereplői. Sajnálatos, hogy mióta felszerelték a testkamerákat, már nem lehet „okosba” intézni az ilyesmit. Pláne sajnálatos – mondják, hogy még egy három napos pszichológiai utánképzésen is részt kell venni, ami tisztára felesleges időpocsékolás.

Háy darabjának cselekménye röviden összefoglalható: kilenc vadidegen egymás mellé sodródik, és kénytelen-kelletlen három napon keresztül együtt töltik a délutánjaikat ezen a tanfolyamon. A társadalom minden rétegéből, minden szegmenséből érkeznek; van köztük, többek között, multinál dolgozó csinibaba, lecsúszott vendéglátós, hivatásos közös képviselő, egy olasz, aki nem olasz, egy újságíró, sőt, talán még belügyes is.

Fotó: Kis Kata Linda

Már a tanfolyam célja is teljesen értelmetlen: a két pszichológusnak három nap alatt rá kell bírni a részvevőket, hogy megfogadják, nem ülnek többet ittasan volán mögé. Természetesen, erre mindegyikük ígéretet tesz, csak hogy visszakapják a vezetői engedélyüket. Mivel az utánképzés módszertana szerint magukról és a cselekményről, ittas vezetésükről, ami miatt ide kerültek egyébként is beszélniük kell, hát fecsegnek minden másról is, csak hogy gyorsabban teljen a kötelezően itt töltött idő. Hirtelen felcsapó indulataik, összezördüléseik és kibéküléseik, folyamatos humorforrás az író számára.

Látszólag semmi közük egymáshoz. Semmi sem köti össze karaktereiket az alkohol szeretetén kívül. Ám ahogy a két botcsinálta pszichológus kérdéseire megismerjük történetüket, kiderül, sokkal több közös vonás van bennük, mint, ami elválasztja őket egymástól. Szavaikból egyediségükben is hasonló sorsok, tragédiák bontakoznak ki. A szerző két és fél óra nevetést ígérő szatírájának ez adja súlyos alapját, a darab nem csak megnevettet, de el is gondolkodtat.

Fotó: Kis Kata Linda

Szereplők: Sólyom Katalin, Füsti Molnár Éva, Illés Alexa, Györfi Anna, Frank Ildikó, Tóth András Ernő, Urbán Tibor, Józsa Richárd, Bera Márk, Bergendi Barnabás, Götz Attila.

Díszlettervező: Szakács Ferenc. Jelmeztervező: Velich Rita. Rendezőasszisztens: Frank Fruzsina. Súgó: Balázs Fanni. Ügyelő: Markó Rita. Rendező: Soós Péter.