Balfácánt vacsorára a Csokonai Színházban

2021 december 23. csütörtök, 4:07

December 18-án tartották a Balfácánt vacsorára című francia vígjáték bemutatóját a Csokonai Irodalmi Laborban, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében.

Pierre, a nagymenő párizsi könyvkiadó alig várja, hogy bemutassa barátainak új szerzeményét, a „balfácánok bajnokát”. Ez ugyanis a balfácán-vacsora lényege: egy verseny, amit az nyer, aki a legnagyobb balfácánt tudja prezentálni a társaságnak. Ezúttal azonban másképp alakul az este: Pierre dereka becsípődik, a felesége magára hagyja, a gyanútlan vendég, a „balfácánok bajnoka” pedig megérkezik. Innentől kezdve megállíthatatlanul sodródik Pierre és persze vele mi, nézők is a „balfácán-bajnokság” újabb és újabb fordulóiba… Vajon ki nyeri meg végül a bajnokságot? Ki lesz a balfácánok bajnoka?

Fotó: Máthé András

Mindenki őrült egy kicsit, ami nagyon szerethetővé teszi ezeket a szereplőket. Így összegezte a Balfácánt vacsorára önmagukon nevető figuráit az egyik főszereplő. A fordulatokban gazdag francia vígjáték bemutatóját december 18-án tartották a Csokonai Irodalmi Labor Szabó Magda Pódiumterében. Ilja Bocsarnikovsz rendező számára „ez egy mai, brutális ember találkozása az egyszerű tisztasággal. Olyan, mintha ez a kor, ez a tökéletesen felépített világ nem állna készen arra, hogy találkozzon az egyszerűséggel és a tisztasággal. Éppen ez a találkozás vezet minket az összes vígjátéki szituációhoz.”

A főszerepekben Vranyecz Artúrt és Mercs Jánost láthatja a közönség. Mercs János szerint mindegy, hogy Párizsban. Marseille-ben, Budapesten vagy Debrecenben megy színházba a néző, talál olyan szálat a darabban, ami róla szól. „A rendező nagyon kiélezett helyzetekkel operál, mindennek a széléig megyünk, így az én balfácánom nagyon játékos és kacagtató lesz”. A Vranyecz Artúr által játszott figura, Pierre mások esendőségén szórakozik, szerethető attól lesz, hogy ez esetben az ő esendősége is látható válik. „Mindannyian értelmes, normális, intelligens embernek gondoljuk magunkat, de bizonyos kritikus helyzetekben, szituációkban ez megkérdőjeleződni látszik” −mesél a darabról a színész.

Hogy hogyan omlik össze Pierre jól felépített kártyavára, először december 18-án láthatják a nézők, de karácsony előtt és a két ünnep között többször is játsszák a valódi szórakozást kínáló vígjátékot. A további szerepeket Bakota Árpád, Edelényi Vivien, Kránicz Richárd, Papp István és Tolnai Hella játssza.