Dráma a designban – Kentaur a sorozat következő vendége

2016 november 29. kedd, 12:13

A Jurányi és a MOME nyílt előadássorozata jeles színházi alkotókon keresztül foglalkozik a színház vizuális kultúrájának ismertetésével. A decemberi beszélgetőtárs: Kentaur (Erkel László) díszlettervező.

A szervezők ajánlója:

Díszlettervezők, jelmeztervezők, látványtervezők, fénytervezők életútját szeretnénk bemutatni, és velük beszélgetni.

Az előadások nyílt pódiumbeszélgetések a színházi világ vizuális területének tervezőjével. A beszélgetések előtt egy prezentáció során bemutatjuk egy tervező alkotói életútját, és utána beszélgetünk vele munkásságáról.

Kentaur

Fotó: Nők Lapja

A magyarországi színházi kultúra elemzése alapvetően nyelvi központú dramaturgiai ismereteken keresztül törtnénik.

A látványteremtés, mint színházi munka ritkán kerül az értelmezés szélesebb diskurzusába. A színház sokszínű szövetének létrehozásában jelentős részt képviselnek azok az alkotók, akik a nyelvi szerkezeteken túl, a látványteremtés lehetőségét adják a színházi munkához.

A térszervezés, a ruhatervezés, a stílusteremtés olyan elemek a színházi munkában, amely előadásról előadásra új és új értelmezést követel a tervezőktől, és a nézőktől. A látványteremtés izgalmas munkájának a koncentrált fénybe kerülését szeretnék az előadások alatt elérni.

Kiemelkedő alkotók életútjának megismertetésével és a velük való beszélgetésekkel kérdezünk rá azokra a fontos alkotói jegyekre, és tervezői szempontokra, amelyek a sikeres színházi produkciók létrejöttét teszik lehetővé. Az előadássorozat utazás a kulisszák, a jelmezek, és a fénykardok tervezőinek műhelyeibe.

Az előadássorozat a Jurányi Ház és a MOME közös projektje. A közös munkának a Jurányi Ház ad teret, és a MOME hallgatói készülnek fel az előadások megszervezésére, és a nyílt előadás lebonyolítására.

A program ingyenesen látogatható!

IDŐPONT: 2016. 12. 16. 19:30

HELYSZÍN: Jurányi Ház, 1027 Budapest, Jurányi u. 1.