“A tanítás az életem” – Bagó Gizella, a Színművészeti ének professzora válaszolt

2016 december 15. csütörtök, 7:29

A Színház- és Filmművészeti Egyetem professzor-asszonya tanítványainak nevét fel sem lehet sorolni.Sokan közülük – többek között Für Anikó, Tompos Kátya vagy Nagy Ervin – a mai napig bármikor felhívhatják, ha szerep, lemez vagy koncert miatt segítségre van szükségük. Bagó Gizellát kérdezte a Nők Lapja.

Mióta az eszét tudja, énekel. Szülei szerették a zenét, de ők maguk nem voltak szakmabeliek. Az viszont nem volt kétséges, hogy a lányuk, aki sorra nyerte az országos versenyeket, az énekesi pályát választja. Gimnazista korában dr. Molnár Imre foglalkozott vele, akinél a kor legnagyobb énekesei tanulhattak és ő, alig 16 évesen. “Meghallgatott, és azt mondta, a hangom Basilides Mária hangjára emlékezteti, szívesen elvállal tanítványának! Sosem felejtem el, hogy egyszer, amikor mentem hozzá, éppen magyar népdalokat fordított latinra. Az agyat trenírozni kell – indokolta -, az egyszerű népdalokat nagy feladat latinra átültetni, komoly agytorna. A tanítványaimnak is el szoktam mesélni ezt a történetet, hogy lássák, az állandó tanulás minden korban fontos” – nyilatkozta Bagó Gizella.

“Amikor megkapok egy növendéket, az első, hogy meg kell tanulnom őt. Hol tart zeneileg, hangilag, gondolkodásban, miben erős, mitől fél – hová tudunk fejlődni? Picit pszichológusnak is kell lenni. Orosz mesterem, Nyina Dorliak (Szvjatoszlav Richter kamaraénekes felesége) hívta fel a figyelmemet arra, hogy már abból, ahogy valaki megáll a zongora mellett, mi minden kiderül róla. Fel kell oldani a rosszkedvet, mert ha az illető feszült és ideges, nem tud felszabadultan énekelni. Ha szükséges, beszélgetünk az órák elején, főleg a szakmáról, mert ezer szállal kötődünk hozzá. Más ez, mint amiről a barátok beszélgetnek, komoly közös munka áll mögötte” – fejtette ki Bagó Gizella, aki arról is beszélt hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy öt évig Moszkvában tanulhatott.

Miután operaénekes, kamaraénekes és tanár szakon végzett (ahogy az akkori tanszékvezető fogalmazott), elhatározta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szeretne tanítani, mert nagyon érdekli a próza és az ének kapcsolata. “A pályám nem olyan lendülettel indult, ahogy elképzeltem, és mivel nem akartam középszerű énekes lenni, a tanítás mellett döntöttem” – teszi hozzá Bagó Gizella, aki azt vallja, jevésbé jó hangi adottságú növendékből is sokat ki lehet hozni munkával, intelligenciával.

“Gondolatainkban és a tanításban tükröződnie kell a jelenkor színházi kihívásainak. Ez jelenti azt is, hogy a rendezői utasításnak megfelelően bármilyen mozgást el kell tudni végezni éneklés közben, és figyelni kell a stílusra, előadásmódra, kifejezésmódra, hangszínre” – vallja Bagó Gizella.

A teljes riportot a Nők Lapjában olvashatják.