Látványtér 2016 – Átadják Az Év Jelmeztervezője és Az Év Díszlettervezője díjakat

2017 január 04. szerda, 18:41

Hamarosan átadják Az Év Jelmeztervezője, valamint Az Év Díszlettervezője díjakat.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága ismét megrendezte a LÁTVÁNYTÉR 2016 szakmai kiállítását, amelynek ünnepélyes finisszázsát és díjátadóját január 5-én, 16 órakor tartják a FUGA – Budapesti Építészeti Központban.

A szakmai díjakat a 2015 Év díjazottjai készítették azaz Orosz Klaudia bábtervező és Khell Zolt díszlettervező.

Az eseményen beszédet mond és Az Év Jelmeztervezője, valamint Az Év Díszlettervezője szakmai díjakat átadja: Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

17 órától pedig Khell Zsolt díszlettervező beszélget Bányai Tamás világítástervezővel
munkáiról és a színpadi világítás lehetőségeiről.

A kiállítás megtekinthető: 2017. január 8-ig.
Helyszín: FUGA – Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

A kiállítás kurátora, Balla Ildikó szavaival a LÁTVÁNYTÉR 2016-ról:

Az idei tárlat, mely sorban a hetedik, kivételesen gazdag és igényes válogatás az elmúlt színházi évad legsikerültebb színpadi vízuális alkotásaiból. Közel száz pályamű, látvány-, díszlet- és jelmezterv, makett, előadás fotó, videofelvétel, illetve filmrészlet, valamint bábok, maszkok, elkészült jelmezek, és még sok más meghatározó látványelem, jellegzetes tárgy, bútor, kellék és installáció látható a magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervező művészek reprezentatív szakmai kiállításán 2016. december 9-től 2017. január 8-ig a FUGA (Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) L termében.

A tárlat átfogó és rendkívül színes képet nyújt a kortárs magyar színház képző- és iparművészeti aspektusáról, vízuális kísérleteiről és uralkodó irányzatairól. Ebben az évben talán a szokatlanul nagyszámú és kivétel nélkül kiváló makett kelti a legnagyobb érdeklődést a látogatók körében. Ezek a miniatűr három dimenziós színpadképek, melyekkel a nagyközönség szinte soha máshol nem találkozhat, híven tükrözik alkotójuk eredeti, még megalkuvás mentes elképzelését, a nagyvonalú, lendületes gesztusok, illetve az aprólékos, gondos kidolgozottság mögött felsejlik a gazdag gondolati tartalom, lebilincselő élményt nyújt a tárgyi világ és tér költészete, a magával ragadó atmoszférateremtő erő és a magas színvonalú mesterségbeli tudás. A kitűnő makettek nézőkre gyakorolt hatását jelentősen növelik a remek fotók és folyamatosan játszott előadás részletek.

A kiállított jelmezek esetében a szellemesség és a játékosság a legszembeötlőbb. A ruhákban és fejdíszekben megnyilvánuló néha szelíd, máskor kevésbé szelíd iróniát leginkább az egymástól távol eső stílusok merész keverésével, szokatlan anyaghasználattal, váratlan díszítésekkel, meglepő formákkal, elképesztő színekkel, de mindenképpen részletgazdag kidolgozással érzékeltetik az alkotók. Talán egy kicsit tágasabb térben, nagyobb perspektívából még jobban érvényesülnének ezek a színpadi látványt és karaktert meghatározó darabok.

Néhány kép a kiállítók munkáiból.

Nyilvánvalóan nem a kiállítótér zsúfoltsága okozza, hogy bábművészetünk csak igen szűk keresztmetszetével, pontosabban végpontjaival ismerkedhetnek meg a látogatók. Az alulreprezentáltság teljesen érthetetlen és indokolatlan, hiszen az országban évente jelentős számú és nagy művészi igénnyel létrehozott bábprodukció készül.

Összességében azonban mindenképpen megállapítható, hogy a Látványtér kiállítás lassan kinövi korábbi szerény kereteit, egyre több művész nyújt be pályaművet, tárja alkotását a színházi előadáson túl is a közönség elé, és pályázik a rangos szakmai és a közönségdíjakra.

Idén, december 9-én, az ünnepélyes megnyitó keretében kerültek átadásra a Látványtér 2015 kiállítás közönségdíjai. A látogatók szavazatai alapján a 2015-ös év legjobb díszlettervezője Kentaur Erkel László, jelmeztervezője Füzér Anni lett. Megnyitó beszédet mondott és a díjakat átadta: Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter, színművész.

Január 5-én 16 órakor tartandó ünnepélyes finisszázson és díjátadón derül ki annak a két alkotónak a neve aki majd átveheti Az Év Jelmeztervezője, valamint Az Év Díszlettervezője szakmai dijat. Beszédet mond és díjakat átadja Csanádi Judit díszlettervező a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

A rendezvényt az NKA és a Budapesti Operettszínház támogatásával a MALÁT és a MAOE Iparművészeti Tagozata hozta létre.

A kiállítás kurátora: Balla Ildikó.