“A színházban a lehetőségek száma végtelen” – Villáminterjú Major Mátyás fénytervezővel

2017 január 29. vasárnap, 11:02

A Jurányiban január 12. és 25. volt látható a Ragaszkodás-elengedés: avagy – betegség gyűjteni? c. kiállítás. Ennek kapcsán kérdezte Major Mátyás fénytervezőt a Jurányi Latte.

Minek köszönhetően döntöttél úgy, hogy színházzal, azon belül is fénytervezéssel szeretnél foglalkozni?

Hatodikos koromban buktam meg kémiából és apukám, aki akkor még színházban dolgozott, megkérte az egyetemista asszisztens lányt, hogy korrepetáljon. Mikor korábban érkeztem meg a színházba korrepetálásra és még nem volt kész a lány a bekellékezéssel, akkor segítettem neki, amit – idővel meg is szerettem. Később odajött hozzám a világosító is, akinek megtetszett a kíváncsi hozzáállásom, és feltehetően nem szeretett létrára mászni, ezért  mondta, hogy segíthetek neki is, ha gondolom – így nyertem meg a lámpaállítási feladatot. Mikor az érettségire készültem, apukám már átment a filmes szakmába és beajánlott világosítónak, mert azzal jobban lehet keresni. Három év után azonban otthagytam a filmforgatást, mert nem tetszett a munkáért és az operatőr szeretetéért vívott folytonos küzdelem a szakmában. Amikor bekerültem a Vígszínházba, jó volt végre azt látni, hogy nem a másik eltiprása, hanem egymás segítése a fontos annak érdekében, hogy minél jobb munka, vagyis előadás szülessen.

Mi a szembetűnő különbség a filmes és színházi világosító feladatai között?

Azért is hagytam ott a filmet, mert lényegében az operatőr az, aki a világítás művészi részéért a felelős: ő adja ki a tervet a fővilágosítónak, aki továbbadja a feladatot a sok kis emberének, akik között a bestboy kiosztja, hogy pontosan ki melyik lámpát tegye, melyik kábelt vigye. Mire eljut hozzád, a ranglétrán alacsonyan állóként a feladat, azon kapod magad, hogy már csak egy lámpát kell egy picit arrébb tenned, szóval semmi művészet.

A Vígszínházban változott ez a helyzet?

Kőszínházként a Vígben is hasonló volt a helyzet, ott a fővilágosító alkotja és álmodja meg a fénytervet a rendezővel közösen. Emiatt szerettem bele az alternatív színházba, amikor szabadnapjaimon a Halotti thor előadás fényét tervezhettem, és jövő évadra át is szerződtem a Jurányiba, ahol adott esetben nekem is lehetőségem van még ilyesmire.

Azt utóbbi időbe nemcsak fénytervezéssel foglalkozol, a Láthatóságiak c. előadásban például a díszletért is felelős voltál.

Ha nemcsak fizikailag, egy lámpa vagy díszletelem balról jobbra való áthelyezésével tudok hozzáadni egy produkcióhoz, hanem a kreatív ötleteimmel, akkor azt imádom, jövök és csinálom.

Hogyan találkoztál a Graybox-szal?

Részt vettem egy improvizációs, összművészeti találkozón, ahol bárhogy lehetett kapcsolódni egymáshoz: én főként fejen álltam, torok énekeltem és meditáltam, miközben a többiek körülöttem táncoltak, mozogtak, zenéltek – na, jó, én is táncoltam egy kicsit. A találkozó után Ádám Anna, a Graybox vezetője felkért, hogy szerepeljek a Mennyei előjáték c. performanszukban, ahol a nézőket különböző módokon kényeztettük.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a színházban?

Hogy a lehetőségek száma végtelen, főleg egy ilyen helyen, mint a Jurányiban, ahol különböző műfajokban is kipróbálhatom magam: most épp kiállításom lesz. Ez azért is jó, mert még nem tudom igazán, hogy mi az, ami tényleg én vagyok – addig is kísérletezem.

Hogyan jött a kiállítás ötlete?

Anyukám már régóta ki van akadva azon, ami a lakásomban történik, már csak szelektív hulladékgyűjtőnek nevezi a lakásom. Hajlamos vagyok nagyon sok dolgot felhalmozni, melyektől nehezen válok meg később. A mai fogyasztói társadalomra inkább az a jellemző, hogy könnyen kidobják a dolgokat és kontinensméretű hulladékszigeteket építenek az óceánba. Nemcsak a tárgyak, hanem a kapcsolatok terén is az a megtartós, megjavítós típus vagyok, amit pozitív tulajdonságomnak is gondolhatnék, de ha őszinte akarok lenni, sokszor túlzásba viszem. Bakonyi Zsuzsi, volt barátnőm – aki megnyitja a kiállításom – ajánlotta, hogy egy ilyen tematikájú kiállítás akár terápiás céllal is bírhat.

Krétarajzok lesznek?

Lehet, de alapvetően lakásomban felhalmozott tárgyak gyűjteményét szeretném bemutatni.

Kérdezett: Antal Klaudia
Forrás: juranyihaz.hu