“Mikrovilágokat jelenítünk meg” – Villáminterjú Majoros Gyula bábkészítővel

2017 február 20. hétfő, 10:11

A debreceni Vojtina Bábszínház A sárig kicsi kígyó című kamaraelőadásával kapcsolatban készült rövid interjú Majoros Gyula bábkészítővel.

Ez már a harmadik tervezésed a játszószínházban az Őztestvérek és a Jancsi és Juliska című meséket követően. Milyen feladattal jártak ezek a munkák?

Alapvetően a vizuális problémák megoldása a célom, a tér kialakításától kezdve a karakterek megjelenítéséig. Mindebben nagy segítséget nyújt Láposi Terka rendező, aki kellően határozott és alaposan felkészült, amikor vázolja az elképzeléseit. A hallottakat átengedem a saját szűrőmön, majd belekezdek a tervezői és kivitelezői munkába. Mindenki a saját szemével látja a világot, ezért szeretem egy kézben tartani ezt a két feladatot, így nem kell attól félnem, hogy a végeredmény nagyon eltérő lesz a tervekhez képest.

Majoros Gyula

Majoros Gyula

Az Őzestvérek és a Jancsi és Juliska hasonló esztétikai minőséget képvisel. Mennyiben követi vagy tér el ettől A sárig kicsi kígyó?

Az előző előadásokhoz képest, ahol a legmeghatározóbb térszervező elem az áttetsző, jól transzponálható polikarbonát volt, egyfajta lebegő állapotot kifejezve, ebben a darabban a fa anyagszerűsége lesz a központi elem. Három gurulós asztalkán szoborszerű bábokkal játsszák el a történetet a színészek. A tér kialakításakor fontos szempont volt a kint-bent, lent-fent dimenziók kiemelése. Mikrovilágokat jelenítünk meg: a szegény ember hétköznapi szintjét, a királyi család gazdagságát színpompás díszletek között, valamint a kígyóvá változott ifjú és a királylány elszigetelt életterét. A bábok minimális mozgásra képesek, emiatt nagyobb hangsúlyt kap a színészi játék.

Mennyiben kihívás ez a mostani tervezés?

Kísérletező alkotónak tartom magam, szeretem az új feladatokat. A sárig kicsi kígyó tervezését különösen így élem meg, elsősorban a fával való munka miatt. Alkotóként teljesen szabad kezet kapok, nem érzem azt, hogy bele lennék kényszerítve valamibe, amivel nem értek egyet.

Vojtina Bábszínház: A sárig kicsi kígyó

Vojtina Bábszínház: A sárig kicsi kígyó

Mi az a momentum A sárig kicsi kígyó mesében, ami leginkább megfogott?

A közdelemről szól számomra, mely elsősorban a nők próbatételeit mutatja be, kezdve a szegényasszonytól, aki azt a tanácsot kapja, hogy fogadja fiaként az első szembejövőt, illetve a királylány megpróbáltatásairól, aki elárulja a királyfi titkát, és emiatt bűnhődnie kell. Megható az asszony elfogadása, bizalma, ahogy egy számára veszélyes élőlényt, egy kígyót vesz magához. A mese a saját nyelvén fogalmazza meg a valóságot, melyen keresztül élettanulságokat közvetít.

Mit jelent számodra a küzdelem?

Azt hogy eljutunk A pontból B pontba, a lépcsőzetességet jelenti, a fejlődést ennek minden pozitív tartalmával együtt. Meg kell tudnunk haladni önmagunkat, ha fejlődni akarunk.

Forrás: vojtinababszinhaz.hu