Kortárs irodalmi alapítványt hozna létre Kossuth-díjából Radnóti Zsuzsa

2017 március 18. szombat, 8:03

Radnóti Zsuzsa azért érzi nagyon fontosnak a Kossuth-díját, mert így felhívhatja a figyelmet szakmájára, a szinte észrevehetetlen háttérmunka szerepére a kész alkotásokban. Lapszemle.

Radnóti Zsuzsa átveszi a Kossuth-díjat / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Radnóti Zsuzsa átveszi a Kossuth-díjat / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A Népszava interjújából:

A felvetésre, miszerit Ő az első színházi dramaturg, aki Kossuth-díjat vehet át, Radnóti Zsuzsa úgy fogalmazott: „Valóban, emlékeim szerint ezt a díjat még nem kapta meg olyan szakember, aki úgymond „csak” dramaturg. Zsótér Sándor dramaturgként kezdte, de ő is már rendezőként kapott Kossuth-díjat. Ez a munkakör sokirányú feladatra alkalmas. Lehet fontos teoretikus, elméleti könyvek, tanulmányok írója, vagy lehet inspiráló, gyakorlati, produkciós dramaturg, aki részt vesz egy színházi előadásra, filmre vagy képernyőre szánt szöveg és a majdani, kész produkció létrejöttében. Mindkét fél, egy érzékeny rendező és egy jó érzékű dramaturg is nagyon jól jár, ha egy dramatikus szöveg munkálataiban egymásra találnak, és szellemi társak lesznek, „ egy nyelven beszélnek.”, és így, a végeredmény szinte közös munkaként jöhet létre, többszörös alkotói kontroll alapján” – fejtette ki Radnóti Zsuzsa.

„Azért is érzem nagyon fontosnak ezt a díjat, mert így felhívhatom a figyelmet ennek a szinte észrevehetetlen háttérmunkának a szerepére a kész alkotásokban, és dramaturg kollégáim fontos és nagyon sokféle munkájára” – tette hozzá.

Radnóti Zsuzsa a Kossuth-díjjal / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Radnóti Zsuzsa a Kossuth-díjjal / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Arról, hogy egyeztethető össze a mostani díj elfogadásával az, hogy az utóbbi időben többször határozottan megszólalt közéleti, a színházi szakmát ugyanakkor a politikát is érintő ügyekben, úgy felelt: „Igen, elfogadtam, mert úgy gondoltam, a Kossuth-díj szakmai díj, az eddigi élet-munkám után kapom. A Vígszínház terjesztett fel, és a Kossuth-díj Bizottság elfogadta. Különben pedig szerencsés vagyok, mert elmondhatom, szabad ember vagyok, és szabadon elmondhatom a véleményemet. Ettől függetlenül a díj mellé járó juttatásból tervezek egy kortárs irodalmi alapítványt”.

A teljes interjú itt olvasható.