Dráma a designban – Remete Kriszta a mai vendég

2017 március 20. hétfő, 12:30

A Jurányi és a MOME nyílt előadássorozata jeles színházi alkotókon keresztül foglalkozik a színház vizuális kultúrájának ismertetésével. 

Remete Kriszta jelmeztervezővel Szentpéteri Márton eszmetörténész beszélget március 20-án 18:30-tól a Jurányiban. A program ingyenesen látogatható!

Remete Kriszta a 2012-es Színikritikusdíj gálán

Remete Kriszta a 2012-es Színikritikusdíj gálán

A szervezők ajánlója:

Díszlettervezők, jelmeztervezők, látványtervezők, fénytervezők életútját szeretnénk bemutatni, és velük beszélgetni. Az előadások nyílt pódiumbeszélgetések a színházi világ vizuális területének tervezőjével. A beszélgetések előtt egy prezentáció során bemutatjuk egy tervező alkotói életútját, és utána beszélgetünk vele munkásságáról.

A magyarországi színházi kultúra elemzése alapvetően nyelvi központú dramaturgiai ismereteken keresztül törtnénik. A látványteremtés, mint színházi munka ritkán kerül az értelmezés szélesebb diskurzusába. A színház sokszínű szövetének létrehozásában jelentős részt képviselnek azok az alkotók, akik a nyelvi szerkezeteken túl, a látványteremtés lehetőségét adják a színházi munkához.

A térszervezés, a ruhatervezés, a stílusteremtés olyan elemek a színházi munkában, amely előadásról előadásra új és új értelmezést követel a tervezőktől, és a nézőktől. A látványteremtés izgalmas munkájának a koncentrált fénybe kerülését szeretnék az előadások alatt elérni.

Kiemelkedő alkotók életútjának megismertetésével és a velük való beszélgetésekkel kérdezünk rá azokra a fontos alkotói jegyekre, és tervezői szempontokra, amelyek a sikeres színházi produkciók létrejöttét teszik lehetővé. Az előadássorozat utazás a kulisszák, a jelmezek, és a fénykardok tervezőinek műhelyeibe.

Az előadássorozat a Jurányi Ház és a MOME közös projektje. A közös munkának a Jurányi Ház ad teret, és a MOME hallgatói készülnek fel az előadások megszervezésére, és a nyílt előadás lebonyolítására.