Egy magyar bábművész Párizsban – Kiállítás Blattner Gézáról a Színészmúzeumban

2017 április 01. szombat, 11:07

Blattner Géza bábművész alakját és munkásságát idézi meg a Bajor Gizi Színészmúzeum április 8-án nyíló kiállítása.

Blattner Géza 1893-ban született Debrecenben. 1925-től Párizsban élt. Itt alapította meg az Arc-en-Ciel (Szivárvány) Színházat, ami rendkívül változatos, sokszínű társulatával, alkotó közösségével korát megelőző, kísérletező bábszínházzá vált. Művészközösségek katalizátora, vezetője és 40 éven keresztül maga is tevékeny alkotója volt.

Benjo úr és pelikánja - marionettek (1932)

Benjo úr és pelikánja – marionettek (1932)

Hollóssy Simon müncheni festőiskolájában indult el a pályája, ám hamar a bábművészet felé fordult. Képzőművészeti, iparművészeti érdeklődésének hatása mindvégig erőteljesen jelen volt színházaiban, előadásaiban. Ennek és a társulat változó összetételének köszönhető, hogy az Arc-en-Ciel a modern európai bábjátszás legfőbb műhelye lett, hatása a francia és a magyar bábjátszásra évtizedek múltán is érezhető volt, jelentősége vitathatatlan. Az 1937-es Párizsi Világkiállításon Madách Imre Az ember tragédiája című művének első francia nyelvű bemutatójával a színházi szekcióban aranyérmet nyertek.

A kiállításban ezt a szerteágazó életutat mutatjuk be bábokkal, játékokkal, interaktív elemekkel, képekkel; köztük olyan különösen értékes darabok is megjelennek, mint André Kertész felvételei, az eredeti, kézzel rajzolt meghívók, grafikák és Blattner Géza 1960-ban készült, kézzel festett önéletrajzi diasorozata. Mivel a hagyatékban kevés a báb, a kiállítás a legmodernebb 3D nyomtatás technikájával él, hogy a fennmaradt képekből újra bábok születhessenek!

Blattner Géza és a "nyomor maszk"

Blattner Géza és a “nyomor maszk”

Szivárvány Európa felett – Egy magyar bábművész Párizsban

A kiállítás nyitónapja: 2017.április 8

A kiállítás zárónapja: 2017.október 15

A kiállítás helyszíne:
Bajor Gizi Színészmúzeum
(1124 Budapest, Stromfeld Aurél u.16.)