“A díszletfestésen keresztül a világosításig mindent csináltam már” – Villáminterjú Tóth Réka Ágnessel

2017 április 15. szombat, 11:07

A Terminál Workhouse társulatánk tagja remekelt a IV. Bábos Drámaíró Versenyen, ahol Oázis című darabjával a legjobb drámának járó díjat hozhatta el. Ez alkalomból készült vele rövid interjú.

A villámbeszélgetés egy sorozat része, melyben megismerhetjük a fiatalok alapította csapatot. Az interjúsorozatot itt, a Terminál Workhouse Facebook oldalán követhetjük.

Tóth Réka Ágnes

Tóth Réka Ágnes

Szeretném, ha valaki egyszer elmagyarázná közérthetően és tételesen, mit is csinál egy dramaturg?
Hivatalosan szövegeket keres, olvas, mutat, gondoz, elemez, színészek szájából ki- és elvesz. Bábszínházakban mesékből ír szövegkönyveket, kitalálja, mit csinál a kis kakas, ha elveszik a krajcárját. Regényeket adaptál, darabokat ír újra vagy őriz meg egyben, kirakóst játszik a mondatokkal. Gyakorlatilag a díszletfestésen keresztül a világosításig mindent csináltam már különböző próbafolyamatokban, de főleg írok, legyen az szinopszis vagy dalszöveg.

Tudsz úgy előadást/filmet nézni, hogy nem “dolgozol” közben? (Én sajnos nem).
Ha megnyomom a gombot, akkor megy. Vagy ha az előadás nyomja meg. Nagyon szeretek úgy előadást vagy filmet nézni, hogy elfeledkezem magamról és fogalmam sincs ki vagyok.

Dramaturgként melyik előadást adnád legszívesebben a Terminál kezei közé?
Nagy szerelmem a Lila akác, Szép Ernő zseniális mondataival, a korabeli szleng minden szépségével—ez jól állna a Terminálnak, de van egy Updike-ötletem is, ami színpadért kiált.

Valaha is elgondolkodtál a modellkedésen? Vagy valaki esetleg felvetette Neked?
Volt egy rövidebb időszak az életemben, amikor kipróbáltam, de egyszerre kaptam egy külföldi szerződést és egy színházi munkát—az utóbbit választottam.

Tételezzük fel, hogy ülsz a férjeddel a TV előtt, éppen sportot néztek, és a kedvencek vesztésre állnak – beneveznél-e egy feleségcipelő versenyre?
Mivel se férjem, se tévém, ez a veszély nem áll fenn.

Tóth Réka Ágnes Rusznák Adriennt kérdezni:
Csíkos vagy pöttyös?
Mi volt az első könyv, amibe beleszerettél?
Elolvasod titokban a horoszkópot az utolsó lapon?
Miért a Terminál?
Ha lenne egy gombostűd, egy hajszárítód és egy kakaós csigád, hová mennél velük?

A választ hamarosan a Terminál Workhouse Facebook oldalán olvashatjuk.