„Inspiráció akárhonnan jöhet, csak észre kell venni” – A kulisszák mögött Kasza Emese díszlettervezővel

2017 április 16. vasárnap, 11:34

A MEI KAWA tervezőjével, a Recirquel Újcirkusz Társulat új produkciójának jelmeztervezőjével lesett be a kulisszák mögé a Tavaszi Fesztivál blogja.

A btf.blog.hu cikkéből:

Hatalmas, virágokkal borított úszósapka. Öregített csipke. Egy varázslatos bohócelőadás meghökkentő kellékei és ruhadarabjai. A Recirquel Újcirkusz Társulat vadonatúj Adieu! című előadásának bemutatójára készülve, a jelmeztervezővel együtt lestünk be a varroda és a színpad kulisszái mögé.

Kasza Emese (Fotó: MEI KAWA)

Kasza Emese (Fotó: MEI KAWA)

„Bárcsak lenne még egy fél év a bemutatóig, hogy még sokáig lehessen foglalkozni ezzel a szép történettel” – sóhajt Kasza Emese, a MEI KAWA tervezője a FLATLAB concept store-ban. Emese saját márkájának darabjait itt lehet megvásárolni és innen indulunk az első olyan összpróbára, ahol az Adieu! című produkció szereplői már az előadáshoz tervezett kosztümöket viselik. “Ez még bőven nem a főpróba, az majd a bemutató előtt lesz, néhány hét múlva. De mivel a jelmeztervezésnél egészen más szempontoknak kell megfelelni, mint a klasszikus divattervezésnél, ezért a jelmezek ugyanúgy próbálnak, mint a darabban szereplő művészek. Ki kell derülnie ugyanis, hogy a kosztümök éles helyzetben, a színpadon is működnek-e.” Ha az ember divattervező, akkor nem kell feltétlenül arra figyelnie, hogy a kreációi akkor is megállják a helyüket, ha a viselőjük éppen felmászik a csillárra és onnan fejjel lefelé lóg, mint egy inga, majd spárgával és tigrisbukfenccel tarkított mozdulatsorral lerepül róla. Ha viszont artistáknak és egy színházi, újcirkuszi bemutatóhoz tervez, akkor – akárcsak a szereplőkkel – bármi váratlan megtörténhet. (…)

Az Adieu! plakátja

Az Adieu! plakátja

Emese szerepe a történetben több, mint jelmeztervező, már-már alkotótárs. “Sok beszélgetés előzi meg a közös munkát, ami azért is tud jól működni, mert egy már kipróbált alkotócsapatról van szó. Olyan ez, mint amikor összefogom valamelyik kollekcióm kampányfotózását. A sminkes, a fotós, a modell, mindenki egy szépen és alaposan kidolgozott koncepcióhoz rakja hozzá azt, ami az ő területe. Az újcirkusznál a rendező víziója valósul meg, a kampányfotózásnál és a tervezésnél az enyém. Inspiráció pedig akárhonnan jöhet, csak észre kell venni. Nekem a legutóbbi inspirációs forrás a philadelphiai szellőztető bácsi volt. Körbefutott a neten, de sok művészt is megihletett már, ahogy egy idős úr egy szellőzőrácson állva hűsölt hosszasan. Engem a szabadsága fogott meg. Az, hogy azt csinál, amit csak akar, ott ahol és annyi ideig, ameddig csak jólesik neki. Így érdemes alkotni. Szabadon, kötöttségek nélkül. Persze egy végiggondolt vezérelv mentén. Jó belefeledkezni, jó benne lenni egy összművészeti produkcióban.”

Folytatást a Tavaszi Fesztivál blogján talál.
Szerző: Szűcs Péter