Helmut Stürmer, az egyszemélyes intézmény – Kiállítás nyílt a világhírű tervezőről

2017 április 19. szerda, 11:40

A közönségtalálkozókon kívül számos szakmai program is kíséri a 11 ország 22 előadását bemutató MITEM-et a Nemzeti Színházban: könyvbemutatók, konferenciák, műhelyek és műhelybemutatók, filmvetítés, kerekasztal beszélgetések, és a Zikkuratban nyílt kiállítás, amely A képzelet terei címet viseli.

Helmut Stürmer a Zikkurat előtt | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Helmut Stürmer a Zikkurat előtt | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

“Nem ismeretlen a magyar közönség előtt”

A világhírű román díszlet- és jelmeztervező neve nem ismeretlen a magyar közönség előtt. Elég csak a Scapin, a szemfényvesztő (Debrecen), az Ahogy tetszik (Nemzeti), és az Operaházban jelenleg is látható Eötvös Péter opera, a Szerelemről és más démonokról képekbe álmodott megvalósítására gondolnunk. Stürmer nevéhez többek között Vlad Mugur, majd később Silviu Purcărete munkatársaként számos vendégjáték és honi előadás látványvilágának megszületése fűződik.

Vidnyánszky Attila | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Vidnyánszky Attila | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Vidnyánszky Attila méltató beszédében hangsúlyozta, hogy a tavalyi MITEM Kantor kiállítása komoly visszajelzéseket kapott, és ezért is tartotta fontosnak, hogy méltó folytatása legyen. Idén Helmut Stürmer három életművet is kitevő, lenyűgöző anyagát mutatják be. Vidnyánszky számára a látványtervező ott kezdődik, hogy megszólaltatja a lehetőségeket. Stürmer terei zenélnek – mondta. Munkáiban nem lezárja, hanem megnyitja a teret, amely a kifogyhatatlan fantázia révén újra és újra megtelik titokkal és költészettel.

Eszenyi Enikő | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Eszenyi Enikő | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Zikkurátban megrendezett kiállítást Eszenyi Enikő színművész, a Vígszínház igazgatója nyitotta meg. Mint felidézte, 2005-ben látta először a mester díszlettervezői munkáját a Katona József Színházban, Shakespeare: Troilus és Cressida című előadásban, amelynek színpadképe, a sok csap egymás mellett, a retinájába égett. Helmut Stürmer sok minden lehetett volna, a teljesség igénye nélkül: festő, szobrász, grafikus, designer, jelmeztervező – azon belül külön szoknyatervező -, karikaturista, maszktervező – sorolta Eszenyi – végül egy kicsit mindegyik lett. A színházigazgató szemével nézve a műalkotásokat, felmerül benne a kérdés, hány embert kellett meggyőzni, hogy ez jó lesz, hány énekest, színészt, hány gazdasági igazgatót, hogy fogadja el a költségvetést, és hány ember örömére és elvarázsolására tette mindezt. Eszenyi kiemelte, Helmut Stürmernek mindenről saját véleménye van, nem másol senkit, mindig megújuló, különleges, saját teremtett világot hoz létre, sokat tanulhatunk tőle az anyagról és a térről. Megnyitóbeszédének végén örömének adott hangot, hiszen Kolozsváron a közeljövőben a Lulu című darab színrevitelekor együtt dolgozhat a mesterrel.

Helmut Stürmer | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Helmut Stürmer | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Helmut Stürmer megköszönte a méltató szavakat és a lehetőséget, hiszen A képzelet terei a Zikkurátban ötvözhette a szcenográfiát a kiállítás művészetével. Elmondta, hogy Magyarországhoz számos művészi barátság fűzi. Kitért munkájának sajátos jellégre: mindig két szék között kell döntenie, egyiken ülve illusztrál, teret készít egy rendezőnek, a másikon ülve pedig képzőművész, ami minden díszlettervező vágya. A kettő ritkán esik egybe, de ezzel a kiállítással – úgy érzi – sikerült a két szék támlájára helyezni egy deszkát és a közepére ülni.

Fotó, grafika, jelmez, díszlet, makett, és számos videóbejátszás látható a Zikkurat termeiben. Ezek közül különösen fontos az a negyedórás összeállítás, ami szinte a legfölső kiállítótérben látható, és amit Silviu Purcărete rendezett Helmut Stürmer munkáiból. Látható benne sok részlet az idei MITEM-en kétszer is látható, méltán elhíresült Faust előadásból, amit Purcărete rendezett, és aminek Sürmer a díszlet- és fénytervezője. A kiállítás anyagai között fellehetjük a már említett magyar előadások dokumentumait is.

A kiállítás a MITEM alatt naponta 14-20-ig tart nyitva, ám aki lemarad, még májusban is megnézheti minden nap 17-19 óráig.

Forrás: Nemzeti Színház