“Ideje tágítani a kereteket” – Elkészült a Játékszín legnagyobb díszlete

2017 április 26. szerda, 11:05

A Játékszín következő bemutatóját, a Kellemes húsvéti ünnepeket! című produkciót a színház második, új játszóhelyén, a MOM Kult színpadán tartják május 3-án. Az előadáshoz a színház eddigi legnagyobb díszletét készíttették el, tervezője Kovács Yvette Alida.

A Vágó Nelly-díjas díszlet- és jelmeztervező pályafutása során több, mint kétszáz színpadi produkció látványvilágát, öltözékeit álmodta meg a legkülönfélébb műfajokban (musicalek közül egyebek mellett a Shrek is az ő nevéhez fűződik, valamint a 2008-as István, a király). Csak a Játékszín számára hét előadáshoz tervezett. A színházzal való együttműködés tavasszal új fordulatot vett, az első, külső helyszínre készülő Játékszín-bemutatóhoz immár más léptékben gondolkodhatott.

A Kellemes húsvéti ünnepeket! díszletmakettje / Fotó: Ambrus Marcsi

“A Teréz körúti Játékszín színpadának mérete hétszer hét méter, előterében két statikai fontosságú oszlop szabja szét a teret, ami minden díszlettervezőnek feladja a leckét, és a belmagasság miatt sem szárnyalhat szabadon a fantáziánk. A MOM ezzel szemben az átlagos nagyszínpadi méretekkel rendelkezik, egy teljesen más jellegű, nagy lélegzetvételű tér” – mondja Kovács Yvette Alida, aki a Kellemes húsvéti ünnepeket! című előadáshoz a Játékszín első emeletes díszletét, és legnagyobb, 6×5 méteres hátterét tervezte meg. A díszletes próbákhoz külön helyszínt bérelt a színház annak érdekében, hogy a színészek méretazonos színpadon járhassák be a tereket.

“A Játékszín számára nagy vállalás új helyszínen bemutatkozni. Nem arról van szó, hogy gigantikus léptékre váltottunk volna, egyszerűen más körülményekhez kell alkalmazkodnunk, mindez pedig új fajta logisztikai feladatok elé is állított minket. A Teréz körúton teltházas előadásokat játszunk, ideje tágítani a kereteket” – fogalmaz Bank Tamás igazgató.

Grisnik Petra a díszletmakettel / Fotó: Ambrus Marcsi

Kapitány Iván rendező igényességéhez is alkalmazkodtam, ragaszkodott az elegáns hatáshoz, az oldalfalak színezéséhez ezért speciális, gyöngyház fényű festéket alkalmaztunk, ami egészen nemes hatást kölcsönöz” – emeli ki Kovács Yvette Alida, aki hozzáteszi, bár készített filmes munkákat is, alapvetően színházi tervező. Kapitány Iván azonban filmes, ami által egészen más látásmódot birtokol, mint színházrendező kollégái – ezzel pedig kettejük munkájában két világ találkozik egymással, ami tervezői szempontból szokatlan és különleges helyzetet teremt. A Párizsban játszódó történet hátterében a francia fővárost ábrázoló hatalmas kép látható, az enteriőr pedig egy tehetős, középkorú férfi fényűző, kétszintes otthona belső lépcsővel, bőrgarnitúrával és bárpulttal. A modern lakás drapériáihoz ötven méter textilt használtak fel, hangulatfényeihez pedig ugyancsak ötven méter ledet és hat lámpatestet építenek be, emellett rengeteg plexi felület erősíti a modernitást.

A díszletet a MOM május 3-i, június 5-6-7-i előadása után július 29-én Tihanyba szállítják. A balatoni vendégjátékra a főszereplő, Szabó Győző, a Valami Amerika utolsó forgatási napjáról érkezik, hogy együtt komédiázzon Grisnik Petrával, Bata Évával, Kerekes Józseffel, Ábel Anitával és Baronits Gáborral.