Ilyen volt a Borisz Godunov nyílt próbája a Katonában – Videó

2017 május 10. szerda, 13:27

Szombaton tartotta idei utolsó bemutatója, a Borisz Godunov nyílt próbáját a Katona József Színház.

Kovács Lehel, Szacsvay László / Katona József Színház: Borisz Godunov - próba / Fotó: Szilágyi Lenke

Kovács Lehel, Szacsvay László / Katona József Színház: Borisz Godunov – próba / Fotó: Szilágyi Lenke

“Hatalom. Mindig ez az éhség… Nem csoda, ha a nép egy idő után már közömbösen, sőt gunyorosan figyeli, ahogy újabb és újabb uralkodók és bitorlók váltják egymást a trónon.”

1598. február 17-én az orosz állam történetében szokatlan esemény játszódott le: először választottak cárt országos gyűlésen. Addig a trón a legendás Ruriktól származó dinasztián belül öröklődött. De az előző cár utód nélkül halt meg, és új uralkodónak egyhangúan Borisz Godunov bojárt választották meg, aki sem cári előddel, sem az uralkodó moszkvai hercegek családjával nem állt rokoni kapcsolatban. Ez a körülmény mindvégig akadálya volt annak, hogy Boriszt elfogadják a bojárok és a nép. Kortársait és az utókort azóta is foglalkoztatja, minek volt köszönhető hirtelen felemelkedése – sokak szerint véres bűncselekmények árán szerezte meg a trónt. Fő bűnének vélik, hogy megölette Gyimitrij cárevicset, a trón várományosát.

Mindenki megdöbbent, amikor Borisz uralkodásának ötödik évében felbukkant egy fiatal szerzetes azzal, hogy ő az életben maradt trónörökös, Gyimitrij, és trónra kíván lépni. Ezzel az eseménnyel kezdődtek az orosz történelem zűrzavaros időknek nevezett évei. Polgárháborúk állandóan változó frontokkal, a cári trónért folytatott ádáz politikai csaták és háborúk közepette zajlott az élet az országban. A Borisz halálát követő nyolc évben még hét ál-Gyimitrij jelentette be igényét a trónra, és az országnak ezalatt, a háborúk mellett, négy cárt kellett elviselnie.

Nem csoda, ha a nép egy idő után már közömbösen, sőt gunyorosan figyeli, ahogy újabb és újabb uralkodók és bitorlók váltják egymást a trónon.

Máté Gábor / Katona József Színház: Borisz Godunov - próba / Fotó: Szilágyi Lenke

Máté Gábor / Katona József Színház: Borisz Godunov – próba / Fotó: Szilágyi Lenke

Rendező: Zsámbéki Gábor. Bemutató: május 27. Fordította: Radnai Annamária és Térey János. Szereplők: Máté Gábor, Kovács Lehel, Bezerédi Zoltán, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Bán János, Dankó István, Elek Ferenc, Bodnár Erika, Rujder Vivien e.h., Kiss Eszter, Dér Zsolt e.h., Kovács Tamás e.h., Vizi Dávid e.h., Lestyán Attila e.h., László G. Attila m.v., Mészáros Blanka, Zsámbéki Tóbiás. Látvány: Szakács Györgyi, Szlávik István. Zene: Sáry László. Dramaturg: Radnai Annamária.