Eszenyi Enikő átadta a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat – Sütő Juditot ismerték el

2017 május 13. szombat, 20:36

Eszenyi Enikő és Várkonyi Gáspár adták át a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat a szombat esti A Pál utcai fiúk című előadás előtt a Vígszínházban. Az idei díjazott Sütő Judit, a színház férfi szabóságának munkatársa, aki 22 éve a Vígszínház tagja.

 

Sütő Judit 1995 októbere óta dolgozik férfi szabóként a Víg férfi szabóságán, első előadásai Shakespeare Macbeth-je és a Marton László rendezte Össztánc voltak, az Össztánchoz Jánoskúti Márta jelmezeit varrta. A huszonkét év alatt, több száz előadás létrejöttét segítette precíz, kitartó munkájával.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Szívének talán a legkedvesebb Füzér Anni A salemi boszorkányokhoz és a Száz év magányhoz, valamint Szűcs Edit az Augusztus Oklahomában előadáshoz, Eszenyi Enikő rendezéséhez tervezett jelmezei. Boldogan emlékszik vissza az előadások alatti műhelymunkákra, ahol a színészek és az alkotócsapat nagy egyetértésben dolgoztak együtt. Kívülről-belülről ismeri a vígszínházi kosztümöket, ruhadarabokat, lexikonnyi tudásanyaggal rendelkezik a sokszáz előadásról, melyekben közreműködött.

Judit melegszívű, hűséges munkatárs, akinek sok kollégájához hasonlóan a Vígszínház az élete.

Sütő Judit / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Sütő Judit / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Várkonyi Zoltán

Várkonyi Zoltán, a Vígszínház egykori főrendezője, igazgatója május 13-án lenne 105 éves. Szakmai öröksége a Vígszínház és az egész magyar színháztörténet felbecsülhetetlen értéke. Emlékét méltóképpen őrzi a Várkonyi Zoltán-emlékdíj, amelyet özvegye, Szemere Vera alapított 1984-ben. A Vígszínház dolgozói titkos szavazással voksolnak az egyik évben műszaki, a másikban az adminisztratív munkakörben dolgozó kollégára.

Sütő Judit / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Sütő Judit / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Várkonyi Zoltán élete, pályája elválaszthatatlanul összefonódott a Vígszínházzal. Ízlésével, bölcsességével nemcsak a saját korának vígszínházi irányát, stílusát határozta meg, de szellemisége ma is él, hatása korszakos jelentőségű. Az emlékdíjat Várkonyi Zoltán unokája, Várkonyi Gáspár és a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő adta át Sütő Juditnak a szombat esti A Pál utcai fiúk című előadás előtt.