Megjelent a KULT50! – A művészeti élet meghatározó alakjairól

2017 június 10. szombat, 8:02

Június 9-én megjelent a mai magyar művészeti élet ötven meghatározó alakját összegyűjtő KULT50.

A CEMP gondozásában megjelent kiadványban összegyűjtötték a közelmúlt kiemelkedő művészi teljesítményeit a klasszikus zene, a színház, a tánc, az irodalom, a film, a jazz, world és folkzene, valamint a képzőművészet területéről.

Kult50 / Fotó: fidelio.hu

Kult50 / Fotó: fidelio.hu

Közel 200 művész neve merült fel, így aztán nem volt könnyű feladat a szűkítés. A válogatást Fáy Miklós újságíró, zenekritikus, publicista, László Ferenc történész, újságíró, kritikus, Réz András filmesztéta, műfordító, reklámszakember, forgatókönyvíró, Stuber Andrea újságíró, kritikus, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke, Veiszer Alinda újságíró, Winkler Nóra újságíró, az Artmagazin művészeti lap alapítója és Zipernovszky Kornél újságíró, kritikus, a jazznap.hu ötletgazdája végezte.

Réz András, László Ferenc, Zipernovszky Kornél, Fáy Miklós, Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler Nóra / Kult50 /Fotó: Aknay Csaba, Fidelio

A zsűri tagjai több alkalommal találkoztak egymással, megvitatták a felmerült neveket, kialakult a koncepció, hogy például ne az életmű, a befolyás vagy a népszerűség legyen a meghatározó, hanem az elmúlt másfél év munkája. Az egyik legfontosabb szempont a kiemelkedő szakmaiság volt. Fontosnak tartották továbbá, hogy olyanok is bekerüljenek, akiket sokszor csak a szűk szakma ismer, mert esetleg a háttérben dolgoznak, de ennek ellenére a munkájukkal nagyon sokat tettek a saját területükért. Így született meg végül az ötvenes lista.

Szerepel rajta Gróf Balázs képregényrajzoló, aki tavaly az amerikai death metal zenekar, az Obituary megbízásából rajzolt zseniális videoklipeket, de ott van Köbli Norbert forgatókönyvíró, valamint Kiss Sarolta divattervező, vagy éppen Juristovszky Sosa, díszlet-és jelmeztervező.


KULT50 a New York Művész Páholyban

A kiadványhoz kapcsolódóan a New York Művész Páholy június 19-i, szezonzáró estjén a szervezők a KULT50 zsűrijének tagjai közül és az ötven művész közül invitálnak vendégeket, hogy beszélgetéssel, zenével mutassák meg, milyen színes, gazdag művészeti légkörben élünk. Az est háziasszonya: Juhász Anna. Regisztráció: newyorkprogram@cafeandevent.eu

Ha kíváncsi a kultúra ötven arcára, keresse a kiadványt az újságárusoknál és a benzinkutakon, vagy rendeld meg a kult50.hu oldalon!

Forrás: PORT.hu, fidelio.hu