Éljen a Könyvhét! – 7+1 színházi kötet, amiért érdemes ellátogatni

2017 június 11. vasárnap, 7:15

Idén 88. alkalommal kerül megrendezésre az Ünnepi Könyvhét, és ezzel összekötve a 16. Gyerekkönyvnapok: 2017. június 8-12. között a könyvújdonságoké a főszerep.

Összeállításunkban olyan színházi tematikájú könyveket ajánlunk, amelyek – nagy kedvezménnyel – megcsíphetők a Vörösmarty téren, a Könyvhét utolsó napján.

Léner Péter – Sztankay

1. Léner Péter – Sztankay

Két és fél éve hunyt el Sztankay István Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze. A 2014. szeptember 26-i temetésén egyik legjobb barátja, pályatársa, Léner Péter is búcsúztatta, aki 20 éven át volt direktora a József Attila Színházban. Léner Péter most Sztankay címmel könyvet írt a színészről.

“Ki volt Sztankay István? Ezen akkor nem gondolkodtam. Éltünk, hülyéskedtünk, sírtunk, játszottunk, szerettünk, szerettek. A barátom volt. Most úgy éreztem, rögzítenem kell párhuzamos életünkből az én élményeimet, talán segít, hogy a kérdésre válaszolni lehessen. Pista jó partner, ő diktál, én leírom, Önök olvassák; ismertem szemérmességét, kérem…” – áll a kötet ajánlójában. A könvyet megtalálják a Corvina Kiadó pultjánál.

Halász Judit – Nem születtem varázslónak

2. Orosz Ildikó Halász Judit – Nem születtem varázslónak

„Igaz történetek az igazi Halász Juditról, aki egy tündér. Én ismerem őt személyesen. Tényleg ilyen. Lehet, hogy a Mikulás is létezik?” Bródy János

“Néha nem árt megállni, és végiggondolni, honnan hová jutottunk el. Mit valósítottunk meg a vágyainkból, terveinkből és mit nem. Én ezt eddig elmulasztottam. Most megpróbálom pótolni.Még sok olyan feladatom van, ami nagyon is érdekel, a világ és önmagam iránti kíváncsiságom nem csökken. Jó, hogy így van, mert az érdeklődés elmúltával megállíthatatlanul beköszönt az öregkor. És ha kimaradt valami? Hát talán majd egyszer” – írta Halász Judit Nem születtem varázslónak című, Orosz Idikó újságíró, fordítóval közös kötete kapcsán, amely még 2015-ben jelent meg a Park Kiadó gondozásában. A kiadó pultjánál most is megtalálható.

Lázár Egon dedikál

3. Lázár Egon – Ráadás

Lázár Egon nagy tekintélyű színházi szakember, elismert háttérembere a színházak gazdasági és pénzügyi világának, és mégis szinte ugyanannyit tud a kulisszák előtt zajló vonzó világ eseményeiről, közismert szereplőiről is, mint a számok és szabályok szigorú törvényszerűségeiről. Már 95 éves, de csak 2014-ben jelent meg páratlan memóriával megírt első könyve, a Visszapillantó. Ennek folytatásaként jelent meg 2017-ben a Ráadás, amely a Könyvhéten is kapható a Corvina standjánál.

“Lázár Egon a bölcsességével és tapasztalatával lett a magyar színházalkotók doyenje. Finom öniróniával, úri tartózkodással meséli el életét, amely azonossá lett a színházéval. Elsősorban a Vígszínházéval, ahol négy nagyszerű igazgatónak szolgált. Lázár Egon fogalom, a színházi világban tájékozott emberé. Kitűnő író is, persze, az anekdotamesélés tette azzá. Az anekdota pedig a halhatatlanság biztos előlege” – írta róla Ungvári Tamás.

Ráadás

4. A második életmű – Székely Gábor és a színházcsinálás iskolája

“Az igazi jó színház mindig morális intézmény volt: ez tette egyben politikai tényezővé is. Erre most és itt, ennek az országnak is rendkívüli szüksége volna. A rendezés szakma, de ha “csak” szakmaként kezeljük s belső indítékainktól függetlenül, számunkra közömbös feladatok megoldására használjuk, tehát nem tekintjük személyiségünk részének – mesterségünk, hivatásunk leglényegét veszítjük vagy áruljuk el.” – Székely Gábor

2016-ban, az Arktisz Kiadó jelentette meg Jákfalvi Magdolna – Nánay István – Sipos Balázs kötetét, amelyet a legendás rendező 70. születésnapja alkalmából állítottak össze volt tanítványai, színészei, munkatársai, köztük Bodó Viktor, Sipos Balázs, Turai Tamás, Bagossy László, Hargitai Iván Simon Balázs, Rusznyák Gábor, Forgács Péter, Schilling Árpád, Göttinger Pál, Dömötör András, Nánay István, Csomós Mari, Papp Zoltán, Jánoskúti Márta, Székely László, Bodnár Erika, Sinkó László, Szakács Györgyi, Antal Csaba, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya.

A második életmű

“Székely Gábor első, színházrendezői életműve ismert. Arról viszont kevesebben tudnak, hogy színházi pályájához szorosan kötődve, azzal összefonódva, majd azt folytatva huszonöt éve a magyar színházi rendezőképzés vezető tanára a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Négy rendezőosztály felelős osztályfőnökeként pedagógiai koncepciója döntő hatást gyakorolt több színházi alkotónemzedékre, és a rendezőkön át színészekre, dramaturgokra és látványtervezőkre is. Székely elemzései, mániái, színházi gondolkodása, preferenciái felől indulva, azokat megértve nőtt fel majd’ mindenki, aki ma Magyarországon színházban dolgozik. Ez a két és fél évtized, ez a négyszer végigvitt ötéves graduális képzés módszerként áll előttünk akkor is, ha a módszert nem Székely Gábor formálja írásos anyaggá, hanem a tanítványai. A kötet most ezt vállalja fel: rögzíti a módszert”.

Lengyel György – Kortársuk voltam

5. Lengyel György – Kortársuk voltam

A Corvina Kiadó és a neves rendező, Lengyel György újdonsága is kapható a Könyvhéten. “Ebben az új könyvében Lengyel György folytatja a magyar színházművészet jeles szereplőinek bemutatását, azoknak a kiválóságoknak pályafutását, munkásságát, akik megújították, megalapozták, tehetségük révén sikerre vitték hazai színjátszásunk ügyét a XX. század kezdeti évtizedeitől napjainkig. (…) Tanulságos pályák, a XX. századi Magyarország színházművészetének képe bontakozik ki a Kortársuk voltam lapjain, mert Lengyel György nem csak pályatárs, de sorstársként tanú is ebben a világban” – írta ajánlójában Szakonyi Károly.

A kötetben olyan színházi nagyságokról esik szó, mint Hevesi Sándor, Németh Antal, Gellért Endre, Horvai István, Hubay Miklós, Márkus László, Pártos Géza, Tolnay Klári, Vámos László, Németh László, Makai Péter, Somogyi Erzsi.

 

Szűcs Katalin Ágnes - Rendszerváltás a színházban

Szűcs Katalin Ágnes – Rendszerváltás a színházban

6. Szűcs Katalin Ágnes – Rendszerváltás a színházban

A Balassi Kiadónál kapható Szűcs Katalin Ágnes kritikus, a Criticai Lapok főszerkesztőjének új könyve

“A munka során döbbentem rá, hogy mintha csak 1989 óta tudatosan készültem volna az összegzésre, majd minden olyan előadásról írtam kritikát annak idején, amely tematikája, kérdésfelvetése révén összefüggésbe hozható a rendszerváltással. És akaratlanul némileg összegzése lett e könyv több mint három évtizedes kritikusi, szerkesztői tapasztalatomnak is. A színházi struktúra s a színházvezetői kinevezések szövevényes hálójának vizsgálata pedig egy új diszciplína, a „kultúrpolitológia” – ahogy elneveztem – „felfedezéséhez”, létjogosultságának felismeréséhez és alkalmazásához vezetett” – írja a szerző.

Szenvedélyem a hivatásom

7. Turnai Tímea – Jánoskúti Márta – “Szenvedélyem a hivatásom”

Szintén a Balassi Kiadónál található a “Szenvedélyem a hivatásom” című kulisszakönyv, amely Jánoskúti Mártárül, az egyik legsikeresebb és legtöbbet foglalkoztatott jelmeztervezőről szól. A szerző, Turnai Tímea a Kossuth-díjas, a Nemzet művésze díjakkal kitüntetett művész teljes életpályáját mintegy 300 jelmeztervén, illetve a megvalósulásukat tükröző fotón keresztül mutatja be.

8. Orosz Ildikó – Marton László – Összpróba

Ahogy arról beszámoltunk, a napokban jelent meg a Park Kiadó gondozásában a Vígszínház legtovább regnáló igazgatójának közel 300 oldalas kötete, amely letehetetlen olvasmány. Végigkalauzol Marton pályáján, miközben anekdotától anekdotáig ér és megidézi a színháztörténelem ikonikus figuráit.

“Különös krónikát tart a kezében az olvasó. Egy olyan összetett, rétegzett szöveget, mint amilyenek egy jó színdarab mondatai. Ez nem véletlen, hiszen a könyv főhőse színházi ember, ismeri a jó előadás követelményeit, és kiváló érzelmi és képi memóriával rendelkezik. Ez a krónika egyszerre családtörténet, korszaktörténet, színháztörténet, nevelődés- és fejlődéstörténet, egyúttal izgalmas művészkarrier-történet is” – írta a könyv előszavában Radnóti Zsuzsa dramaturg.

A fent említett könyvek mindegyikét fellelhetik a 88. Ünnepi Könyvhéten, amely június 12-én zárul a Vörösmarty téren.