Színház gyerekeknek norvég szemmel – Novák János előadásáról

2017 június 12. hétfő, 8:04

Színházi hagyomány és megújulás a norvég, izlandi és magyar színpadon címmel rendezett konferenciát az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Nemrég felkerült az OSZMI Youtube-csatornájára Novák János, a Kolibri Színház igazgatójának előadása Színház gyerekeknek norvég szemmel címmel.

“Egy olyan színháznak vagyok az igazgatója, aminek az első bemutatója egy norvég mese volt, Tor Age Bringsvaerd Locspocs című előadása, amit Székely Andrea rendezett. Fantasztikusa siker volt, egy évtizedig játszottuk. (…) Talán a legfőbb értéke a norvég színházzal való kapcsolatnak a hálózatban való gondolkodás, az együtt munkálkodás” – hangsúlyozta a direktor.

A Kolibri Színház 2003 és 2006 között vett részt a Glitterbird – művészet a legkisebbeknek projektben, melynek keretében az országban elsőként bemutatott előadásaik között bábszínház (a Kolibri Színház művészei: TODA), mozgásszínház (Bozsik Yvette: Négy évszak), és népi gyerekjátékokból építkező előadás (Rácz Attila: Erdőn, mezőn, udvaron) is volt. Két éves próbafolyamat során, egymás munkáját segítve, kísérletezve, ki-ki a saját művészi világának eszközeiből építette föl első csecsemőszínházi előadását.

Novák János

“Ma már bebizonyították, hogy korábban tanulnak meg beszélni, és nagyobb a szókincse azoknak, akiket színházba visznek ebben a korban” – emelte ki előadásában Novák János.