Wunder Judit látványtervező filmje nyerte a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált

2017 június 25. vasárnap, 18:35

Wunder Judit diplomafilmje, a Kötelék kapta az idei, 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) nagydíját.
A rendezőnő tavaly végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, azóta szabadúszó animátorként, látványtervezőként, bábtervezőként dolgozik,  többek között az Oscar-díjas magyar röidfilm a Mindenki stábját erősítette.

Kötelék c. alkotása idén a világ legrangosabb animációs fesztiválján, Annecyben is versenyzett.

A szombat esti díjátadón nem tudott jelen lenni, így az elismerést a Kötelék egy másik alkotója, Bertóti Attila vette át. A nagybányai születésű, 32 éves filmesnek nem ez volt az egyetlen jelenése a színpadon: Somhatalom című rövidfilmje a zsűri dicséretében részesült.

“Egyedül lenni a legijesztőbb dolog a világon. Számtalan módot találunk rá, hogy ezt elkerüljük: főzőtanfolyamra járunk, a munkahelyen éjszakázunk, a Holddal beszélgetünk, posztolunk, hazudunk, igazat mondunk… A magánynak ezer arca van. A filmet Kate Atkinson novelláskötetének egyik története, a The Cat Lover inspirálta, amiben egy nő és egy egyre emberibbé váló macska kapcsolatát ismerjük meg. Az én filmem karaktere szintén két lábon jár, viszont kevésbé kézzelfogható, inkább transzcendens lény, aki egy macskára emlékeztet” – fogalmazott korábban Wunder Judit.

Wunder Judit

Wunder Judit

„A nő magánytól való félelme háttérbe szorít mindent, ami kiadná saját személyiségét, mert minden tevékenységét és gondolatát másnak rendeli alá – csak hogy ne legyen egyedül. A hatalmas, fekete macska a történet előrehaladtával egyre szimbolikusabbá válik, egy olyan illúzióvá, amit csak a nő tart fent magában, ezt az illúziót pedig továbbra is támogatva az ábrándjaival és tetteivel” – írta róla a Dot&Line, a legjobb magyar animációs szakblog.