Intelligens fólia repíti Tajvanra a békéscsabai színház szakembereit

2017 június 28. szerda, 8:06

Egyed Zoltán díszlettervező és Vámos Zoltán, a Színitanház tanára Tajvanon is bemutathatja az egyedülálló színpadtechnikai megoldást.

Karkithemia (fotó: A-Team)

Karkithemia (fotó: A-Team)

A beol.hu cikkéből:

A Karkithemia című,­ görög tragédia mintájára készült monodrámával kezdődött a siker, mely a főszereplő, Kara­ Tünde színésznő személyes történetét, betegséggel való küzdelmét dolgozta fel. “Az egyszemélyes előadást egy háromfős kórus egészítette ki, akárcsak az antik színházban. Egy plexikocka volt a központi eleme a díszletnek, ami mögött, mint egy búrában helyezkedett el a kórus, az előtte lévő téren pedig a főszereplő. A műfaj miatt abban kellett gondolkodnunk, hogy csak a kulcsfigura lehet jelen állandóan, a három énekesnek hol el kell tűnnie, hol meg kell jelennie. Ráadásul mindez egy ­kicsi stúdiószínházban” – mesélte Egyed ­Zoltán, a darab díszlettervezője.

A szakembernek nemcsak azt kellett megoldania, hogy a kocka nézők felőli oldala egyszer lehetővé tegye, hogy látszódjon a három kórustag, majd a következő pillanatban rejtse el őket, hanem azt is, hogy vetíteni is lehessen rá. “Addig kerestem, amíg találtam egy olyan felületet, ami – bármilyen hihetetlen – hol átlátszó, hol nem az, és vetítésre is kiválóan alkalmas. Hosszas kutatás után leltem rá az interneten az ipari, irodai, színháztechnikában eddig még nem használt PDLC-fóliára, amit más néven okosfóliának is hívnak. Az anyag laminálással kerül az üvegre, és lehetővé teszi az árnyékoló fólia átláthatóságának állítását a közel átlátszótól a száz százalékban átláthatatlanig, ami miatt nagyon érdekes hatásokat lehet elérni” – számolt be a díszlettervező. Miután megtalálta a technológiát, a két szakember együtt kísérletezte ki a színházi használatát több hónap alatt, a vetítés anyagát Vámos­ Zoltán, a Színitanház tanára, a színház videótár-vezetője készítette el.

Egyed Zoltán és Vámos Zoltán (fotó: beol..hu)

Egyed Zoltán és Vámos Zoltán (fotó: beol..hu)

A színpadon is kitűnően működő díszletterv két évig porosodott a fiókban, amikor Vámos Zoltán rátalált az OISTAT (Szcenikusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek Nemzetközi Szervezete) által kiírt pályázatra, melyet mintha az említett díszletre és anyaghasználatra szabtak volna. “Olyan munkát keresett a nemzetközi szervezet, melyben ipari eszközök újszerű, színpadi használata valósult meg. Úgy gondoltuk, hogy ebben van annyi ötlet, hogy talán érdemes arra, hogy megmutassuk a szakmának. Így az utolsó napon beadtuk a pályázatot. Ezt követően kaptuk kézhez az OISTAT levelét, melyben meghívtak minket a ­Taiwani ­Taipei ­National University of the Arts-on megrendezett 2017-es Technical ­Invention Prize kiállítására mint kiállítókat, amivel egy elismerés is párosul” – mondta Vámos Zoltán. A díjat a két szakember személyesen veszi át a taiwani világ­kiállításon, ahonnan a tervek szerint napi videobloggal jelentkeznek majd.

Forrás: beol.hu