Nyitott Szemek Fesztivál – Színházi nevelési előadások mustrája a Nyitott Kör szervezésében

2017 július 13. csütörtök, 10:01

A Nyitott Kör 2017. augusztus 25-26-án első alkalommal rendezi meg Budapesten a Nyitott Szemek Fesztivált, amelyen a 2017-18-as évadban elérhető színházi nevelési előadások és színházpedagógiai programok mutatkozhatnak be a pedagógus közönség előtt.


Az évadnyitó mustrán lehetőséget teremtenek óvodapedagógusoknak, általános és középiskolai tanároknak, hogy átfogó képet kapjanak a résztvevő társulatok már futó vagy tervezett előadásairól, színházpedagógiai programjairól, az alkotó közösségek pedig így közvetlenül érhetik el a diákokat képviselő pedagógusokat. A szervezetek július 26-ig pályázhatnak a részvételre.

A Nyitott Szemek Fesztivál tervezése egy kérdőíves igényfelméréssel indult, melyet a Nyitott Kör a velük kapcsolatban álló több mint 200 tanár körében terjesztett. Ennek tanulságaiból kiindulva határozták meg a mustra időpontját, és a programok bemutatásának mikéntjét.


A mustra időpontja 2017. augusztus 25-26, péntek-szombat, helyszíne a Jurányi Pordukciós Közösségi Inkubátorház (1027 Budapest, Jurányi utca 1-3.).

Három teremben zajlik majd a rendezvény. A programok korcsoportok szerinti megoszlásban, tehát egy teremben az óvodás és alsó tagozatos, egy teremben a felső tagozatos, egy teremben a középiskolás korú diákcsoportoknak szóló programokat ismerhetik majd meg az érdeklődők. A prezentációra minden szervezetnek, társulatnak, színháznak 45 perce lesz. A megmutatkozás formája kötetlen, tehát ez lehet egy Power Point / Prezi bemutató; avagy egy videós anyag prezentálása; avagy egy, az előadásból/programból származó részlet demonstrációja az érdeklődő pedagógusok részvételével; avagy akár ezek kombinációja.

A Nyitott Kör alkotói

A Nyitott Kör alkotói

Naponta termenként 4-4 program bemutatkozására kerül majd sor, tehát a két napos fesztivál alatt korosztályonként 8, összesen 24 program megismerésére lesz lehetőség. A mustra keretében nem bemutatott programok terjesztésére is lehetőséget kívánnak teremteni a szervezők, szórólapok, plakátok, videók, és egyéb tájékoztató anyagok formájában.

A délelőtti és a délutáni blokkokat is 60 perces beszélgetések követik majd, a programgazdák és az érdeklődő pedagógusok részvételével. A beszélgetéseket egy-egy szakmai moderátor vezeti majd; az óvodásnak és alsó tagozatosoknak szóló programokról Láposi Terka, Vojtina Bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője, a felső tagozatosoknak szóló programokról Hudáky Rita, a Magyartanárok Egyesületének képviselője, a középiskolás diákoknak szánt programokról Cziboly Ádám, az InSite Dráma egyik alapító tagja beszélget az alkotókkal és a közönséggel.


A prezentációk mellett word café jellegű szakmai beszélgetéseket is terveznek.

A rendezvényen a részvétel mind a szervezeteknek, mind az érdeklődőknek ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2017. július 26-án 23.59-ig várják a színházi nevelési és/vagy színházpedagógiai szervezetek jelentkezését a rendezvényre. Jelentkezni a Nyitott Kör honlapján található űrlap kitöltésével, az alábbi linken lehet:
http://nyitottkor.hu/nyitott-szemek/

A rendezvény részletes programját legkésőbb 2017. augusztus 11-én teszik közzé, azonban szívesen fogadják a pedagógusok, ifjúságsegítők, további érdeklődő szakértők előregisztrációját is, szintén a fenti linken.

A rendezvény az NKA Közművelődési Kollégiumának támogatásával valósul meg.