“Sokféle színházban megfordultam” – Boronkay Soma dramaturg válaszolt

2017 július 16. vasárnap, 8:00

Két éve dramaturgja és asszisztense Mundruczó Kornélnak. A Jupiter holdja c. filmben egy-egy pillanatra szereplőként is feltűnik. Legutóbb a POSZT-on díjat nyert dramaturgiai munkájáért Wéber Katával együtt, a Látszatélet című darabért. Boronkay Somát kérdezte a Zaol.hu.

A zaol.hu cikkéből:

Dramaturg, pedig skandinavisztika szakot végzett. Az Eötvös Collegium tagjaként élte egyetemista életét, ami nagy szó, hiszen oda csak a legjobb vidéki hallgatókat veszik fel. Végül a Színház- és Filmművészeti Egyetemre is jelentkezett, közben norvégot tanított olyan embereknek, akik Norvégiába mentek dolgozni. “Sokszor bevonódtam a sorsukba. (…) Megesett, hogy 8 ápolónőt mégsem vitt ki a közvetítő, bajba kerültek. Velük tartottam egy darabig a kapcsolatot, de lelkileg nagyon megterhelt. Ma már csak olyanokat tanítok, akik már ott élnek. (..) Készítettünk is belőle előadást Norvég álom címmel” – árulta el Boronkay Soma, aki arról is beszélt, az egyetem még mindig sok segítséget ad a munkájához.

Boronkay Soma a POSZT-on

“Öröm, hogy a budai értelmiségi fiatalok és a vidékiek hangot találnak. Lendített a dolgaimon az is, hogy negyedévben Berlinben voltam ösztöndíjas, de mindezzel együtt még mindig nem voltam elkötelezett színházcsináló. Sokféle színházban megfordultam gyakorlaton, de nem marasztaltak véglegesen sehol. Függetlenként évente hét-nyolc projektből lehetne megélni, de az elég megterhelő és bizonytalan. Főleg független csoportokkal dolgozom, rájuk sem az anyagi biztonság a jellemző. Ezért biztos pont a nyelvtanítás” – fejtette ki a dramaturg.

Arról, milyen a norvég színház, úgy nyilatkozott: “Láttam Oslóban Ibsen Vadkacsáját, 12 órás előadásban, estétől reggelig. Maszkban játszottak, annyira lenyűgözött, hogy ki se mertem egy darabig menni, nehogy egy percet is elszalasszak. Őrült dolgok vannak. Ezzel a norvég csoporttal találkoztam aztán Berlinben is, végül dolgozhattam is velük”.

A kérdésre, a színházi és a filmes világban sokat számít-e a kapcsolati háló, azt felelte: “Nem vagyok ennyire tudatos. Most a POSZT-on vehettem mintát a kapcsolati network működéséből. De csak figyeltem, felkérés, munka ebből sem született. Más típus vagyok”. (A díjat Somáék jótékony célra ajánlották fel. A szerk.)

Soma az ősszel Varsóba megy színházat csinálni, közben norvég irodalmat is fordít, saját bevallása szerint a dokumentarista színház érdekli. A róla készült cikket itt olvashatják el teljes terjedelmében.