Pogány Judit és Kákonyi Árpád zenei vezető – Pillantás az Örkény kulisszái mögé

2017 szeptember 15. péntek, 7:16

Az Örkény Színház azt kérte színészeitől, válasszanak ki egy nem színész dolgozót, vagy műszaki tárat a színházból, és meséljenek róluk. Horváth Judit fotóival láthatják ezeket a találkozásokat.

A színház Instagram oldalán több képet is találnak, érdemes oda is ellátogatni. Nyomtatott formában, az idei évados füzetükben is megjelennek a képek, ami szeptember 9-étől elérhető, elsőként az Örkény kerten.

Kákonyi Árpád a színház zenei vezetője. Pontos, kifejező szó a munkakör meghatározására. Általában is felel a szinházban felmerülő zenei feladatokért, a konkréten rábízott produkciókhoz zenét szerez vagy válogat, szerkeszt, zenekarokat, szóló- és kórusénekeket betanít, maga is több hangszeren játszik, már prózai szerepeket is osztanak rá a rendezők, minden módon jelen van az alkotásban. Csakhogy ez eddig normális dolog, mások is csinálják.

De az Árpi más!

Pogány Judit és Kákonyi Árpád / Fotó: Horváth Judit

Pogány Judit és Kákonyi Árpád / Fotó: Horváth Judit

Gyakran vagyok fölöslegesen bőbeszédű, ezért azt a felszólítást kaptam, hogy próbáljak röviden írni.
Dehát Jézusom!!! Hát hogyan? Akkor hogy mondjak el mindent, amit az Árpiról gondolok?!? Hiszen az Árpi nem csak egy munkatárs! Ő egy jelenség! Olyan személyiség, aki attól, hogy velünk van, minden gondolatával, lélegzetvételével, csodálatos empátiakészségével, tűzön-vízen át működő becsületességével, megmagyarázhatatlan teherbírásával, csalhatatlan stílusérzékével, azzal, ahogy ránk néz, értéket ad hozzá a színház bármilyen területén való működéséhez! Én például már nem is szeretek nélküle játszani vagy próbálni. Ha egy szerepemben elbizonytalanodok, vagy vitám van a rendezővel, csak rá kell néznem az Árpira, és eldől a kérdés, tudom, kinek van igaza.

Nem említettem meg semmit Kákonyi Árpi szakmai életéből, de bíztatok mindenkit, hogy olvassa el Árpi életrajzát az Örkény Színház oldalán. Fiatal kora ellenére rendkívül hosszú már a szakmai életútja, sok meglepetéssel, például, hogy a belga királyi család előtt is koncertezett. Tavaly elnyerte a legjobb színházi zene díját a kritikusokról. Első kőszínházi munkái között Ascher Tamással, Zsótér Sándorral dolgozott. Az Örkény Színházba Gáspár Ildikó hívta meg először. Első nagyszínpadi bemutatója Mácsai Pál Tarelkin rendezésében volt.

A mi társulatunkban igen sok értékes ember van, de ha egy színház egy ilyen kincset talál, mint az Árpi, az szedje össze minden erejét és ezt a kincset őrizze meg! Az utóbbi években több nagyszerű ember vált meg a társulatunktól kétszeres, sőt háromszoros gázsi csábítására. Átfutott rajtam a gondolat, mi lesz, ha egyszer valaki elirigyli tőlünk őt? Rögtön le is nyugtatom magam, mert az Árpi nem az az ember, akit el lehet csábítani, ha ő szeret velünk lenni. Nekünk csak arra kell vigyázni, hogy szeressen!

Pogány Judit

Fotó: Horváth Judit