“Minden előadás a szívemhez nő” – Németh Mariann rendezőasszisztens válaszolt

2017 október 31. kedd, 9:25

Németh Mariann derűs és türelmes lénye bearanyozza a Vörösmarty Színház dolgozóinak mindennapjait – rendezőasszisztensként, stage managerként számos sikeres előadás megszületéséhez járul hozzá. Lapszemle.

A teljes interjút itt olvashatják.

“Amelyik darab születésénél közreműködtem, annak az összes előadásán ott kell lenni és megnézni. Ilyenkor gyakorlatilag én vagyok az ügyeletes rendező. Maga a próbafolyamat átlagosan hat hétig tart. A végén, a főpróba hetén reggeltől éjszakáig a színházban vagyunk, ilyenkor egyáltalán nem is lát a családom. Előző héten igyekszem előre főzni többfélét az ilyen hetekre. Természetesen olykor azért nehezebben viselik a távollétemet, de alapvetően megszokták, hiszen tizennyolcadik éve a színház világában élek. Túlságosan szeretem ahhoz, hogy csupán munkának érezzem, így aztán fel sem tűnik, mennyi időt is szánok rá pontosan” – árulta el az fmc.hu kérdésére Németh Mariann.

Németh Mariann

A rendezőasszisztens arról is beszélt, melyik az a része a feladataidnak, amit a leginkább testhezállónak érez: “Maga a szervezés. Amikor idekerültem a színházba, a jegyirodán dolgoztam tíz évig. De abba belefáradtam, váltani szerettem volna. Ekkor adódott egy lehetőség, hogy rendezőasszisztens legyek a tatabányai színházban. Ott is otthon éreztem magam, hiszen a szomszéd faluból származom. És megtetszett a feladat, ahogyan előre kell gondolkodni, minden részletet úgy alakítani, ahogyan a rendező szeretné. Ez sok ember mozgatását jelenti térben, időben, mindenhogyan. És hogy minden egyben legyen, a díszlet, a kellékek, a fény, a hang. Ez komoly szervezést igényel. Nekem kell mindenkivel a kapcsolatot tartani, odafigyelni, hogy minden színész biztosan ott legyen a próbán. Nehogy véletlenül elfelejtsem kiírni. Mert előfordult ilyen is, emberből vagyunk…” – árulta el Németh Mariann.

 Az általa gondozott előadásnak minden mozzanatát ismernie kell. A kérdésre, hol történik mindennek az adminisztrációja, úgy válaszolt: “A szövegkönyvben, amiből mindenkinek van egy saját példánya. Ceruzával jegyzetelek bele, aztán folyamatosan radírozok, ahogy menet közben változnak a dolgok. Bekerül az összes mozgás, fényváltás, ami a rendezőnek menet közben eszébe jut. A hangosítókkal is folyamatosan egyeztetünk. Másként néz ki a súgó példánya, másként az ügyelőé, akinek például a színpad összes mozgását, a díszlet minden átrendeződését felügyelnie kell. Mindezekből én is nagyon sok mindent lejegyzek, ami pedig a színészhez köthető mozgás, az nálam percre pontosan megvan mindig. Így tudom összefogni az egészet. Ha egy órára leülök egy nagyon régi szövegkönyvvel és átnézem, akkor előjön minden. Így újítottuk fel nemrég a Bor, mámor, szerelmet is majdnem két év után. Néhány próba, és előjön minden részlet” – vallotta a rendezőasszisztens, aki azt is hozzátette, minden előadás a szívéhez nő, és pontosan tudja, mennyi munka van mögötte.

A teljes interjút itt olvashatják.

 
 

Kapcsolódó anyagok