Színes, vizuális rejtvények a Hevesi Sándor Színház galériájában

2017 november 03. péntek, 16:40

A Hevesi Sándor Színház egyik alapítójának, Bischof Sándor díszlettervező alkotásaiból nyílt tárlat a teátrum nézőtéri galériájában. A műhelyház egykori – már hosszú évek óta nyugalmazott – vezetője ezúttal nem díszletekkel, hanem festményekkel mutatkozik be.

Tucsni András, Bischof Sándor, Péntek Imre és Farkas Ignác (fotó: zalamedia.hu)

Tucsni András, Bischof Sándor, Péntek Imre és Farkas Ignác (fotó: zalamedia.hu)

Mint azt Besenczi Árpád igazgató a vendégeket köszöntve elmondta: a színház idén 35 esztendős, és az ünnephez több esemény is kapcsolódik ebben az évben. Többek között kiállítássorozat indult, ahol a társulat művészettel, díszlet-, vagy jelmeztervezéssel foglalkozó kollégái mutatkoznak be.

A színház alapításának időszakába Tucsni András dramaturg repítette vissza a közönséget. A tárlatnyitón fókuszba került a 80-as évek eleje, vagyis Ruszt József rendező, későbbi igazgató Zalaegerszegre költözése. Az ő révén érkezett a városba Bischof Sándor is Szegedről, aki díszlettervezőként került a teátrum műhelyházába. A Deák-iskola egykori oktatóhelyiségeiben akkoriban csak egy deszka volt, meg üres falak és terek. Ebből kellett egy élő műhelyt varázsolni.

Bischof Sándor festménye (fotó: zalamedia.hu)

Bischof Sándor festménye (fotó: zalamedia.hu)

A most kiállított, nagyméretű festményekről (melyek az elmúlt másfél-két évben épp a műhelyházban készültek) Péntek Imre költő, művészeti író szólt. Elhangzott: a tárlat jó alkalom arra, hogy bepillantsunk a színház történetébe, s azon keresztül Bischof Sándor – nemcsak szigorúan a színházhoz kötődő – munkásságába. Képei afféle vizuális rejtvények, a megfejtésen azonban hiába fáradozunk, annyira gazdag képi világról van szó. Az egymásba nyíló terek, a színes idomok illúziót keltenek, az egyedi pasztellszínek pedig egy különös világba repítik a nézőt.

A tárlatnyitón Farkas Ignác színművész is megidézte a régmúlt időket, miközben Bischof Sándor verseiből, és más írásaiból olvasott fel.

Forrás: zalamedia.hu