A függöny mögött – A balett titkos világába avat be Czank Lívia könyve

2017 november 14. kedd, 9:00
Czank Lívia egy évadot töltött a Magyar Nemzeti Balett együttesével az Operaházban. A függöny mögött – a balett titkos világa című könyv bepillantást enged a táncosok mindennapjaiba, sikereikbe és kudarcaikba, valamint őszintén mesélnek szerepálmokról, karrierről és magánéletről is. A művészekkel, a balettmesterekkel és az alkotókkal folytatott beszélgetései azelőtt ismeretlen mélységeiben mutatja be a balett zárt világát.

Juhász Anna, irodalmár ajánlója a kötet elé:

,,Tánc. Munka. Művészet. Akarat. Sors.
Hogy mi a balett? Mindez együtt, és még számtalan érzés, például küzdelem, kitartás és katarzis. Látjuk Degas festményein a balerinákat, próbán és előadáson. A pillanat művészei. Titokzatosak és megközelíthetetlenek. Csodáljuk őket és keressük a titkot, ami világukat belengi.
Czank Lívia bátor és kíváncsi szerző – egy év munkája során nem csak belelátott, de beépült a balett táncosok közé, ült próbatermekben, öltözőkben, folyosón, kérdezett, jegyzetelt, valamit megérthetett e titokból: ami minden táncosban ott van, abból a tűzből, ami vezeti őket ebben a gyönyörű, nehéz világban. Befogadták a balett művészek, ebben a kötetben feltárja előttünk életüket – a függöny mögül!”

Részlet A függöny mögött – a balett titkos világa c. könyvből:

“…Nika mindeközben a földön ülve varrja a spicc-cipőjét. Lefotózom, mire azt tanácsolja, hogy álljak fel nyugodtan a székére, ha onnan jobban rálátok a lábára. A cipészek is megirigyelnék, amilyen eszközökkel a lányok a spicc-cipőiket karban tartják. Nika most csak szalagot varr a cipők széleire, de nemrég láttam, Karina például hogyan törte be a sajátját. A még zacskózott, vadiúj cipő tíz perc múlva úgy festett, mintha hónapok óta abban táncolt volna. Kitépte a cipő nyelvét, majd elégette a kiszakadt szálakat. Egy hegyes szerszámmal ikszeket karmolt a talpakba, majd bevarrta a cipők orrát, amelyet csak nagy erőfeszítések árán lehet átszúrni szintén egy éles szerszámmal. Két kézzel hajlította be a cipőket kifele és befele többször is. Aztán felvette őket és ülve formálgatta tovább a lábán. Felemlegetem nekik a Házibuli című filmet, amiben Vic húga a balett-vizsgán nyershúst töm a cipőjébe. „Ja igen! Hm…nem is rossz ötlet!” − hangzik egyiküktől a válasz. De azért abban megállapodunk, hogy ez a megoldás már elég őrült verzió…” 

A szerző és a balerinák

A szerző a kötetről:

2017. márciusában a Manon alatt az öltözőkben beszélgettem a balerinákkal olyan intim témákról, amelyekről nem lehetett csak úgy ‘dumcsizni’ a büfében. Táplálkozás, súlyproblémák, szerelem és csalódás a színház falain belül, anyaság, terhesség, sérülések. Tulajdonképpen ezek azok a témák, amelyek mindenkit érdekelnek a balett titkos világából, főleg, amióta a Black Swan című film lement a mozikban.

Az évad is hozott magával mindenféle történetet és élethelyzetet, komoly sérüléseket, szakításokat, várandósságot stb. És igen, voltak olyan szituációk is, amelyek után hónapoknak kellett eltelnie, hogy beszélgetni tudjak az érintett balettművésszel egy bizonyos esetről. Éppen ezért a könyv felépítése nem fejezetekre van bontva, hanem gondolatokra, amelyeket csillaggal választok el egymástól. Az egyik pillanatban még az öltözőben beszélgetek a balerinákkal, a következő részben már a díszletműhelyben figyelem a munkát, megint egy másik gondolatban már egy balettművész mesél elcsukló hangon arról, hogyan élte meg a Spartacus előadásait úgy, hogy a premier előtt két nappal megsérült a lába és nem táncolhatott a társaival a színpadon.

Csodáltam az őszinteségüket és a bizalmukat felém. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy nélkülük ez a könyv nem jöhetett volna létre!

A függöny mögött – a balett titkos világa. MEGJELENÉS: 2017. december.
A borítót tervezte Csöllei Balázs, a Corvina kiadó grafikusa.
A kötet már előrendelhető! 

További információ: www.facebook.com/czanklivia/

 
 

Kapcsolódó anyagok