Puska Judit színházi fotóművész: “Engem elsősorban a lélek érdekel”

2017 december 27. szerda, 9:00

“Színház feketén-fehéren” című kiállítása december közepéig volt látható a Kaszásdűlői Kulturális Központban.

Puska Judit

Puska Judit

A látogatók különféle előadás- és portréfotókból nézhettek meg válogatást és ezáltal  bepillantást nyerhettek a színházi kulisszák mögé. Puska Judit fotóművészt ennek kapcsán kérdezte a deszkavizio.blog.hu.

Eszenyi Enikő és Stohl András A testőr c. darabban / Fotó: Puska Judit

Eszenyi Enikő és Stohl András A testőr c. darabban / Fotó: Puska Judit

A kérdésre, honnan jött az ötlet, hogy színészekről készítsen portréfotó-sorozatot, Puska Judit elmondta: „Jó pár évvel ezelőtt beszélgettem Fehér Tibivel, és már nem is emlékszem melyikünk fejéből pattant ki az az ötlet, hogy készítsünk közösen egy fotósorozatot. Megcsináltuk a képeket és ez hozta meg a kedvemet ahhoz, hogy komolyabban is foglalkozzam a fotózással és kitanuljam a szakmát, mert addig csak hobbi volt. A színészeket egyébként kihívás fotózni, mert nagyon nehezen adják önmagukat. A fotókon én pedig magát az embert szeretném megmutatni és nem azt a szerepet, amit éppen próbálnak, vagy amit este játszanak. Ha ránézel egy portréra, akkor meg kell, hogy érezz valamit az illető lelkéből, ezért is dolgozom egyszerű hátterekkel és készítek fekete-fehér fotókat, hogy ne terelje el semmi a figyelmet a lényegről”.

Vecsei Miklós a Mondjad, Atikám c. önálló előadásában / Fotó: Puska Judit

A fotóművész arról is beszélt, kiket könnyű fotózni. „Azt az embert könnyű fotózni, akivel egy hullámhosszra tudok kerülni. Ezért előtte mindenkivel megiszom egy csésze kávét vagy teát, közben beszélgetünk és megpróbálom elérni, hogy ellazuljanak, feloldódjanak. A fotózás nagyon intim dolog, és csak akkor tudja levetni az ember a gátlásait, akkor tud megnyílni, ha nem érzi magát kényelmetlenül. Engem elsősorban a lélek érdekel, és az foglalkoztat, hogy a portrékon visszatükröződjön valakinek az igazi énje” – fejtette ki Puska Judit.

Peller Mariann és Józan László próbál / Fotó: Puska Judit

Peller Mariann és Józan László próbál / Fotó: Puska Judit

Színházi munkásságáról szólva kifejtette, amikor Alföldi Róbert volt a Nemzeti Színház igazgatója, a színház sajtófőnöke, Gálos Orsi hívta be a Csongor és Tündére, hogy próbálja ki, milyen egy előadást fotózni. „Ez pedig olyan élmény volt, hogy nem volt kérdés számomra, ez az, amit szeretnék csinálni. A Nemzetiben ezután több előadást és közönségtalálkozót is fotóztam, és amikor az igazgatóváltás után a színészek egy része elszerződött, velük együtt megtaláltam az utat más színházakhoz is” – árulta el a fotóművész.

A teljes interjút itt olvashatja.

Puska Judit Facebook oldalát itt találja.

 

 
 

Kapcsolódó anyagok