Hajdu Szabolcsék színháza – Folytatódik az Olvasópróba az Írók Boltjában

2018 január 01. hétfő, 11:00

Olvasópróba címmel szervez beszélgetéseket a kortárs magyar színdarabokról az Írók Boltja. A következő alkalommal Hajdu Szabolcsék színháza lesz a téma.

A beszélgetés résztvevői: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya és Sándor L. István.

A kortárs magyar színdarabokat közreadó Olvasópróba sorozat legújabb kötete a kivándorlásról szól. Az antológia darabjai különböző korokban és helyeken teszik fel ugyanazt a kérdést: Menni vagy maradni? (Ez egyúttal a kötet címe is.)

Az antológia egyik fontos darabja Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című műve, amely először színházban aratott sikert, majd a belőle készült film nemzetközi fesztiválok díjnyertes
alkotása lett.

A darabnak szinte nincs is története, csak egy markánsan megfogalmazott alaphelyzete és az ebből kibontakozó összetett emberi viszonyrendszere. Hasonló hatást kelt Hajdu Szabolcsék legújabb előadása, a Kálmán nap, amely szintén banális helyzetekből indul ki, és az alig mozduló apró emberi viszonyokban (akárcsak az Ernelláék…) valahogy mégis a sorszerűség kérdéseit feszegeti. Sajátos munkamódszer jellemzi ezeket az előadásokat, amelyek nagyban építenek a színészekre.

Hajdu Szabolccsal és állandó alkotótársával, Török-Illyés Orsolyával a darabok, az előadások és a filmváltozatok készítésének módszeréről, a sajátos színészi munkáról, játékmódról beszélget Sándor L. István színházi szakíró.

Mikor? 2018. január 24., 17:00–18:00
Hol? Írók Boltja – Andrássy út 45., Budapest, 1061