Kortárs drámaírók – Székely Csaba és Tasnádi István műveit adja közre a Selinunte Kiadó

2018 január 31. szerda, 11:00

A Selinunte Kiadó gondozásában másfél éve indult útjára az Olvasópróba, amely színházban már sikert aratott színdarabok tematikus antológiája. A sorozatból eddig három kötet jelent meg, hamarosan elkészül a negyedik összeállítás is. Nemrég elindult a Kortárs drámaírók sorozat is, amelyben egy-egy kiemelkedő kortárs drámaíró szerzői kötetét jelentetik meg – elsőként Székely Csaba és Tasnádi István tollából.

Ajánló a kötetek elé:

Manapság nemigen akad sikeresebb, erősebben ható magyar drámaíró, mint Székely Csaba. Egymást érik a különböző színházi bemutatói (külföldön is), rendszeresen érkeznek hírek művészi sikereiről. Az Idegenek és más színdarabok című könyv átfogja Székely Csaba teljes drámaírói pályáját. Olvasható benne az első dramatikus munkájából írt monodráma, a Szeretik a banánt, elvtársak?, a nagysikerű Bányavidék-trilógia, és helyet kaptak a kötetben Székely Csaba legújabb drámái is: Semmit se bánokIdegenekÖröm és boldogságA Homokszörny.

A könyvről részletesebb információkat itt talál.

Tasnádi István a kortárs magyar drámairodalom meghatározó alakja. Sokműfajú alkotó, de igazán otthon a színházban érzi magát, nemcsak íróként, hanem dramaturgként, sőt rendezőként is. Darabjai nem az asztalfióknak íródnak, hanem többnyire létező társulatok számára, a színészekkel és a rendezővel való együttműködésben készülnek. Különösen igaz ez a Cyber Cyrano és más színdarabok című kötetre. A négy darabból hármat –Cyber Cyrano, East Balkán, Majdnem 20 – Tasnádi egyik állandó színházi alkotótársa, Vidovszky György rendezett fiatal színészcsapatokkal. A kötet negyedik darabja egyben a legrégebbi is: a Nézőművészeti Főiskola Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László számára készült, akik azóta is játsszák az előadást (sőt társulatuk nevéül is választották a darab címét).

A könyvről további információkat itt talál.

Könyvbemutatókra is sor kerül!:

Kortárs drámaírók sorozat eddig megjelent két kötetének bemutatóit a jövő héten tartják. Tasnádi István kötetének bemutatója 2018. január 31-én 21.00 órakor lesz az Átriumban, a Majdnem 20 előadása után. A beszélgetésen Tasnádi István és Vidovszky György mellett részt vesznek az előadás szereplői is: Molnár Áron, Farkas Dénes, Egri Bálint, Kovács Gergely, Blahó Gergely, Bárdi Gergő, Császár Réka, Sipos Viki, Czitán Róbert.

Székely Csaba kötetének bemutatóját február 1-jén 16.00 órakor tartjuk az Írók Boltjában. A beszélgetésen a szerző mellett részt vesznek darabjainak rendezői és színészei: Csizmadia Tibor, Kovács Károly, László Zsolt, Szikszai Rémusz, Sztarenki Pál, Tóth Tibor, Czajlik József. Az esten részleteket olvasnak fel az új darabokból is.