Radnóti Zsuzsát és Nánay Istvánt köszöntötték a Színészmúzeumban

2018 február 20. kedd, 12:31

Egy nő és egy férfi. Ugyanabban az évben születtek.
Akár a színpadra gondolunk, akár a nézőtérre, egyikük nélkül sem lehet elképzelni az elmúlt évtizedek magyar színházát.

2018 február 19-én Radnóti Zsuzsa és Nánay István születésnapi köszöntésére került sor a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Magyar Színházi Társaság, a Színházi Dramaturgok Céhe és a Színházi Kritikusok Céhe szervezésében.

Radnóti Zsuzsa pályájáról pár szóban:

Radnóti Zsuzsa Budapesten született 1938. február 12-én. Jászai Mari-díjas, érdemes művész, dramaturg, drámatörténész, a Magyar Színházművészeti Szövetség Dramaturgok Céhének elnökségi tagja, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Örkény István Kossuth-díjas író özvegye. 1963-ban végezte el az ELTE Bölcsészettudományi Karán a magyar–német szakot. Dramaturgként került a Vígszínházhoz, majd a Dramaturgia vezetője lett. 2009-ben megvált a színháztól, azóta vendégdramaturgként jár vissza.

1965-ben házasságot kötött Örkény Istvánnal. Férje halála óta az életmű gondozója, az egyes kötetek szerkesztője, sajtó alá rendezője.

Radnóti Zsuzsa és Örkény István

Színházi munkássága középpontjában a kortárs magyar dráma áll. A Zalaegerszegi Színházból indult Nyílt Fórumnak, a mai magyar dráma évenként megrendezendő tanácskozásának egyik alapítója és szervezője volt. (A rendezvény 2001 nyara óta a Pécsi Színházi Találkozó keretein belül működött, majd 2016-ban új szervezeti formában alakult át.) A Pécsi Nyílt Fórum és a Petőfi Irodalmi Múzeum felolvasó-színházi estéinek egyik szervezője és dramaturgja volt.

Tanított az ELTE Irodalomtörténeti Intézetében Irodalom és adaptáció címen kortárs magyar drámát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 20. századi magyar drámatörténetet és gyakorlati dramaturgiát. Társ-tanár volt a Spiró György vezette Vígszínházi Drámaíró Iskolában. Meghívott előadóként adott órákat a Veszprémi Pannon Egyetemen. Vendégelőadó a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Fotó: Színház folyóirat

Nánay István pályájáról röviden:

Nánay István a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi EgyetemVillamosmérnök Karán tanult, majd a Gamma Művekben mérnök-technológusként dolgozott. 1966-1970 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-népművelés szakos hallgatója lett, később a Csepel című üzemi lap munkatársaként dolgozott.

1973-tól már a Magyar Színházművészeti Szövetség tagja. 1976-2003 között pedig a Színház című folyóirat munkatársa, 1990-2003 között főszerkesztő-helyettese lett. A Magyar Tudományos Akadémia Színháztudományi Bizottságának tagjaként is tevékenykedett és 1987-1989 között a Világszínház felelős szerkesztőjévé lépett elő.

1988-1989 között a Népművelési Intézet kritikus képző tanfolyamának oktatója volt. 1991 óta a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színiakadémia oktatója. 1991-1993 között a Miskolci Egyetem tanára volt. 1992 óta a Színház- és Filmművészeti Főiskola pedagógusa. 1995 óta az ELTE-n oktat.