Kassákizmus 3. – Finisszázs a TÁP Színház születésnapjával a Színészmúzeumban

2018 március 15. csütörtök, 9:13

Szeretettel várják a látogatókat március 18-án, vasárnap 14.30-tól a Művészek 2D-ben és a Kassákizmus 3. kiállítások záró programjára a Bajor Gizi Színészmúzeumba.

Művészek 2D-ben:

A kiállítás tisztelgés a 100 éve született Cenner Mihály színháztörténész előtt. A tárlat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Képzőművészeti Gyűjteményének festészeti és grafikai anyagából válogat. A Bajor Gizi Színészmúzeum emeleti állandó kiállításában és a Krisztina körúti főépület, az Áldásy-palota közösségi tereiben, munkaszobáiban több festmény is látható. Előbbi helyen a színészek, színésznők civil portréi, utóbbi helyen a főépületbe érkező kutatók, látogatók számára biztosítanak örömteli rácsodálkozási lehetőséget. A gazdag grafikai gyűjtemény csupán egy-egy időszaki kiállítás alkalmával, az adott tematikához igazítva tudja felvillantani kincseit.

Most mindkét helyszínen azok a festmények és grafikák jutnak főszerephez, melyek eddig nem kaptak nyilvánosságot, a raktárban pihentek. A színművészeket, színházi szakembereket ábrázoló festmények elvétve a 19. század végéről, nagyobb számban a 20. század első feléből származnak. A Bajor Gizi Színészmúzeum első szobájában színészházaspárok portréi láthatóak. Képzőművészek és színművészek változatos történetei színes világot tárnak elénk. A színészélet kemény munkával, kiszámíthatatlan érvényesüléssel és anyagi lehetőséggel járó kezdőpontjától a polgári lét biztonságán keresztül néha a nagypolgári világ gazdagságáig ívelő pályafutások tanúi lehetünk. A második szobában két művész (Gábor Móric és Beck Judit) munkáin keresztül szó szerint képet kapunk a II. világháború okozta társadalmi változások egzisztenciális és művészi lenyomatáról.

A Krisztina körút I. emeleti folyosóján kiállított portrék segítségével olyan színésznők, színészek, „színházcsinálók” pályaképe elevenedik meg, akik szüleink, nagyszüleink generációja számára napi szinten jelentették a művészi élmény forrását, megtestesülését. Az adott képzőművészek és színművészek kapcsolata, a felkapott társasági festő híres modelljének alkalmi találkozásától, a meghitt baráti akár rokoni viszonyig széles skálán mozgott; jó vagy kifejezetten kvalitásos, de mindenképpen memóriánkat segítő, emlékőrző produktumokat hozva létre.
A grafikai anyag civil és szerepes portrékon túl jelenetképeket, karikatúrákat is magában foglal. Egy festmény hosszabb elkészülési folyamata többnyire beállított portrét eredményez. Bár a 19. századi metszetek a kor festészeti alkotásaihoz hasonlóan reprezentatív céllal készült beállított portrék, a 20. századi grafikák ezzel szemben többnyire spontaneitásuknál fogva engednek betekintést a színházi világba. A Krisztina körúti épület körtermében egy átfogóbb képet kaphatunk a grafikai gyűjteményről, mely a 19-20. századi alkotásokon keresztül a színészábrázolások változásának folyamatát is bemutatja. A Bajor Gizi Színészmúzeumban pedig a festmények ellenpontjaként 20. századi válogatott grafikák láthatók, melyek vázlatosságuknál fogva pillanatfelvételeket tárnak a látogatók elé a nagy előadásokról, szerepekről s a mögöttük megbújó színészekről, akik nem utolsó sorban jellegzetes karakterüket, egyéni vonásaikat még karikatúrákon is felvillantják.

Kassákizmus – kiállítássorozat:

2017-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei három kiállítással ünneplik Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulóját, melyek Kassákizmus főcímmel az izmusok korát mutatják be Kassák Lajos 1920-as évekbeli munkásságával a fókuszban. A Bajor Gizi Színészmúzeum Új dráma, új színpad – A magyar avantgárd színházi kísérletei című kiállítása a Kassák-kör kevéssé ismert színpadi munkásságát mutatja be. A színház a kezdetektől fontos kérdés volt Kassák folyóirataiban és a köréjük épült „mozgalomban” egyaránt. A kiállítás négy tematikus egységen keresztül mutatja be a magyar avantgárd korai színpadi kísérleteit a budapesti időszaktól Simon Jolán bécsi dadaista előadóestjein és a mechanikus-konstruktivista színpadi kísérleteken keresztül egészen a leghangosabb reakciókat kiváltó budapesti avantgárd színpadi kísérletig, a Palasovszky Ödön, Hevesy Iván és Bortnyik Sándor által létrehozott Zöld Szamár Színház 1925-ös előadásáig. A kiállítás bemutatja Palasovszky és Kassák kapcsolatát, az előadások létrehozóinak avantgárd színházi előtörténetét, valamint kísérletet tesz az előadás minél pontosabb rekonstrukciójára is.

Kassákizmus 3. és a Művészek 2D-ben finisszázs:
14.30 szubjektív tárlatvezetés a Művészek 2D-ben kiállításon

16.00-18.00 óra között – 25 éves a Táp Színház –
Ünnepeljünk együtt!
Szubjektív tárlatvezetés Vajdai Vilmossal és a Táp Színház tagjaival.
Belépő: 1000 Ft
Bajor Gizi Színészmúzeum
(Stromfeld Aurél utca 16., Budapest, 1124)