Fördős Sándor világosító kapta a Bedi Eszti-emlékdíjat

2018 május 03. csütörtök, 10:34

Április 30-án rendezték meg a II. Bedi Eszti-emlékdíj átadó gálát a győri Vaskakas Művészeti Központban. A színházi háttérdolgozók elismerését idén Fördős Sándor, a Győri Nemzeti Színház világosítója kapta.

Bedi Eszti súgó, rendezőasszisztens emlékére 2017-ben díjat alapított Venczel-Kovács Zoltán a Győri Nemzeti Színház színművésze és Tóth Zoltán fotós. Az emlékdíj a szeretett barát, kolléga tiszteletére jött létre, amely ráirányítja a figyelmet a “bedieszti” jelenségre. Ezzel a díjjal azokat szeretnék kitüntetni, akik a Győri Nemzeti Színház és a Vaskakas Bábszínház kulisszái mögött dolgoznak, akik nélkül egyik este sem mehetne szét a függöny. A Bedi Eszti-díjat 2018-ban, a 7 jelölt közül, a szavazás végeredményeként Fördős Sándor, a Győri Nemzeti Színház világosítója érdemelte ki.

Fördős Sándor a Bedi Eszti-emlékdíjjal / Fotó: Tóth Zoltán

Bedi Eszti hosszú betegség után 2016. augusztusában költözött az égi színház társulatába. Az emlékdíj és ezáltal a háttérben dolgozók elismerésének ötlete hamar megszületett. 2017. március 27-én, a Színházi Világnapon indult el hagyományt teremtő útjára.Célja nem más, mint szeretett barát emlékén keresztül a figyelem középpontjába helyezni a méltán elismert győri produkciók hátterében dolgozókat, akik nélkül árva lenne minden művész egy üres, sötét színpadon. Azoknak, akik között Eszti is élt és alkotott. Ők mindannyian igazi láthatatlan hősök. Életük a színház. Teszik a dolguk, amíg csak lehet, akár szabadnapok, ünnepnapok alkalmával is.

II. Bedi Eszti-emlékdíj átadó gála / Fotó: Tóth Zoltán

A 2018-as gálát Jáger András a Győri Nemzeti Színház színművésze és Szabó Balázs a Győri Nemzeti Színház magánénekese indították produkciójukkal. Dés László Legyen úgy és Presser Gábor Nagy utazás című dalait dolgozták fel, csodálatos hangzásban. A Kossuth-díjas operaénekes Bede-Fazekas Csaba és Ungvári István a Győri Nemzeti Színház művésze egy duettet adtak elő, amit a Hoppáré Zenekar művészei Burai Zsolt és Németh Csaba kísértek. Egy egészen egyedi és különleges feldolgozás született négyük előadásában. Őket Lázin Beatrix a Győri Nemzeti Színház magánénekese és Nagy Balázs, színművész követt. Balázs Volt, ami volt című saját dalát is előadta. Mohácsi Attila a Győri Nemzeti Színház színművésze, énekese az O sole mio című világhírű olasz slágerrel állt a közönség elé. Posonyi Takács László és Szikra József, a Győri Nemzeti Színház művészei verssel készültek. Szikra József többek között Juhász Gyula: Búcsú című versét szavalta el. Fellépett még: Füredi Nikolett, Mihályi Orsolya és Simon Kornél. A díjátadón színpadra lépett még a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium 4. osztályos növendéke, Szabó Csenge, a Látomás című koreográfiával, melyet Sóthy Virág, a Győri Balett Harangozó-díjas táncművésze tanított be neki.

Deutsch Anita színművész, műsorvezető, a Budafoki Bornegyed arca, a Pincejárat programok művészeti vezetője, a Barátok közt Szilágyi Andreája – 18 évvel ezelőtt játszott a Győri Nemzeti Színházban, többek között Csehov: Három nővér drámájában, Irina szerepét. Azonnal igent mondott a Bedi Eszti-emlékdíj 2018 szervezőinek felkérésére, mindössze csak annyit tett kikötésül, hogy énekelnie ne kelljen. Boldogan vállalta az est háziasszonya „szerepet”. A színésznő Bedi Esztivel kapcsolatos emlékeiről elárulta: „Esztivel a Hair című darabban dolgoztunk együtt először és utoljára. Sajnos nem Ő súgott azokban a darabokban amikben utána játszottam. Bár hozzáteszem, hogy mindig segített szöveget tanulni.” – emlékezett Deutsch Anita.

Bedi Eszti

A művésznő hozzátette: „Az első pillanattól kezdve megszerettük egymást. Mindig anyáskodott felettem, bár jó pár évvel fiatalabb volt nálam. Az elején sokat bénáztam. Idegen város, új emberek, zenés darab…, de ő mindig segített. Volt olyan hogy felszálltam az utolsó vonatra, amiről kiderült hogy ellenkező irányba megy. Eszti valahogy beazonosította hol áll meg legközelebb, értem jött és nála töltöttem az éjszakát. Akkor is megmaradt a kapcsolatunk, amikor én már nem játszottam Győrben. Amikor tudott meglátogatott Pesten és mindkét kislányomat az elsők között nézte meg” – mondta Deutsch Anita.

A 2018-as jelöltekkel készült interjúkat ide kattintva lehet megtekinteni.

Forrás: infogyor.hu